Het lijkt me weer eens de hoogste tijd voor een lekker recept.
Jaren geleden woonde ik in een studentenhuis, waarvan het aantal bewoners bestond uit 2 jongedames (incl mezelf) en 5 jongeheren. Zeer gezellig, we hebben enorm veel gelachen in die tijd. Er werden allemaal verschillende studies gedaan, waaronder, engels, geschiedenis, economie, filosofie, bibliotheekacadamie, de lerarenopleiding, en nog wat, maar dat ben ik even kwijt,... Dus, er was genoeg 'stof' om over te discussiƫren.
Als je met 7 'man' in 1 huis woont, heb je dus 1 maal per week 'kookdienst'. Ik had, toen, een verschrikkelijke hekel aan koken, maar met dit recept lukte het altijd. De jongens hadden altijd enorme trek ( 4 van de 5 waren een groot fan van actief rugby) en met dit recept werd daar korte metten mee gemaakt,...
Mama's Stoofpot (heet 't nu, en 't recept komt uit de Margiet van zo'n 24 jaar geleden)
Benodigdheden: ruim 2 kilo hamlappen, 3 grote uien, 6 rode paprika's, 'n zakje krentjes, 3 grote bouillionblokken, 6 bananen, 5 kilo kruimige aardappels, zuurkool, peper, zout, en veel paprikapoeder. De hoeveelheden zijn berekend op 6/7 personen.
Snijd het vlees in stukjes, en bak het aan. Strooi er wat zout en peper over heen. Voeg er de gesneden uien aan toe, en laat het eventjes zacht bakken. Ondertussen kunnen de paprika's schoon gemaakt worden en in stukjes gesneden worden. Strooi een paar flinke scheppen paprikapoeder over de uien en 't vlees, even roeren en dan kunnen de paprika's erbij.
Verkruimel de bouillionblokken over het geheel, schenk wat water in de pan zodat alles net niet onder water staat. Als het tegen het kookpunt aan zit, mag het op een laag pitje een uurtje sudderen/stoven. En wacht! Ik vergeet weer de krentjes! Die moeten er ook nog bij.
Terwijl alles staat te sudderen, mogen de aardappelen geschild worden. Hier maak ik altijd aardappelpuree van. Het is de bedoeling dat het zuurkool wordt, maar mijn gezin is hier, op DH na, geen liefhebber van. Daarom serveer ik de zuurkool apart in een schaaltje,...
Net voordat we aan tafel gaan, worden de bananen in plakjes gesneden en bij de stoofpot gedaan. Eet smakelijk!
O, ja, hoe kun je het 't beste op je bord scheppen? Eerst de aardappelpuree, dan daarover een laagje zuurkool en dan de stoofpot,....
En niet teveel opscheppen, het is nogal machtig,.... en ook heel lekker,....
aaaaaah, kwijlkwijl.. mam's stoofpot RULES!!!! xxxxxxxxxxxxxx
BeantwoordenVerwijderenziet er goed en lekker uit, alleen de bananen hoeven voor mij hier niet bij .............
BeantwoordenVerwijderenje kunt de bananen ook vervangen voor ander fruit,... perzik,... ananas,... ;o)
BeantwoordenVerwijderenMaar banaan is wel verrassend lekker (mits je van banaan houdt)
;o)
mmmmm dat ziet er lekker uit. Volgende week ga ik proberen of het ook lekker smaakt.
BeantwoordenVerwijderenmmm goed plan voor het weekend,sprak de nep/pseudovegetarier.Schoorvoetend eten we de laatste tijd toch weer wat (biologisch,dat wel) vlees...is toch wel erg lekker zo nu en dan....
BeantwoordenVerwijderenZo te horen ga je hier van kwijlen, !!?
BeantwoordenVerwijderenMMMMMMMMMM klinkt prima, nu nog even 5 rugby-ers zoeken !!>>>>>>>>>>>>>>
;o))
BeantwoordenVerwijderenDit lijkt me een heerlijke pot. Ik ga het een keer proberen.
BeantwoordenVerwijderenOok ik heb jaren in studentenhuizen gewoond. Ik ben zelfs nog beheerder van een studentenflat geweest in mijn studietijd. Ik had het niet willen missen. Heel veel geleerd en heel veel meegemaakt.
Oh de heerlijke studententijd!!!!
BeantwoordenVerwijderenEn ja dit eten klinkt ook heerlijk!!
Zal het zeker een keer proberen.....
Nu ga ik het snel opslaan!!
Je hoort het wel of het hier lekker wordt gevonden...
Mama's Stoofpot (heet 't nu, en 't recept komt uit de Margiet van zo'n 24 jaar geleden)
BeantwoordenVerwijderenVegetarische versie *grijns*
Benodigdheden: quorn zoveel als je nodig hebt,
http://www.quorn.com/nl/default.aspx
3 grote uien, 6 rode paprika's, 'n zakje rozijnen, 3 grote vegetarische bouillionblokken, 6 bananen, 5 kilo kruimige aardappels, zuurkool, peper, zout, en veel paprikapoeder. De hoeveelheden zijn berekend op 6/7 personen.
Fruit de gesneden uien in de zonnebloemolie, voeg wanneer ze glazig zijn de paprika toe en na een tijdje de blokjes quorn en laat het eventjes al omscheppend zacht bakken. Strooi een paar flinke scheppen (mag ook minder hoor ;op) paprikapoeder over de uien en de quorn, en even roeren.
Verkruimel de vegetarische bouillionblokken over het geheel, schenk wat water in de pan zodat alles net niet onder water staat. Als het tegen het kookpunt aan zit, mag het op een laag pitje een half uurtje sudderen/stoven. En wacht! Ik vergeet weer de rozijnen! Die moeten er ook nog bij.
Terwijl alles staat te sudderen, mogen de aardappelen geschild worden. Hier maak ik altijd aardappelpuree van. Het is de bedoeling dat het zuurkool wordt, maar mijn gezin is hier, op DH na, geen liefhebber van. Daarom serveer ik de zuurkool apart in een schaaltje,...
JUUL :o) - DH idem ditto LOL
Net voordat we aan tafel gaan, worden de bananen in plakjes gesneden en bij de stoofpot gedaan. Eet smakelijk!
Dankjewel voor je recept, ik heb biologische zuurkool in de koelkast liggen en quorn in de vriezer, bio aardappels, uien, bio bananen en rozijnen enz. altijd in huis...
LOL
Hxc3x89 je maakt mij heus niet bang met je hamlappen en "krentjes" LOL
ik vervang ze gewoon door quorn en rozijnen!
huppeldehuppel :o)
eh...
BeantwoordenVerwijderenmijn DH houd niet van zuurkool door de puree DS en ik wel...
net andersomdus *xc3x9c*
LOL
oh... en nogwat...LOL
BeantwoordenVerwijderen*xc3x9c* ik halveer de hoeveelheden LOL
hihihihihihihi
>>>>>>>>>
@Annelies, over die studententijd zou ik heel wat logjes kunnen schrijven,...En ik denk dat die mannen van jou, hxc3xa9xc3xa9l wat op kunnen,... :o)
BeantwoordenVerwijderen@Wilma, ik hoor 't vast wel een keer,... ;o)
@Juul, ;o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
ik dacht echt, dat je vandaag niet langs zou komen,...
Je bent een held(in)!
:o)))))))))))))))))))))))))))))
en je hebt mazzel dat je maar zo weinig aardappels hoeft te schillen,...
Ja arme jij met je 5 kg... ik moetturrrrrrrrnietaandenken!
BeantwoordenVerwijderenbak op schoot vd tv zou ik zeggen...
:o)
LOL eerst dacht ik dat je een typefout had gemaakt *xc3x9c*
:o)
We waren net samen bij K&V zag je me nog zwaaien?
;o)
jarenlange training ;o)))
BeantwoordenVerwijderen@Juul
BeantwoordenVerwijderenAh, joh, als ik een scherp mesje heb, schil ik zo een eind weg,...
Ohhh, zat je ook in Marken?
Na jaaaaaaaren schillen met het zelfde mesje krimpen die mesjes...
BeantwoordenVerwijderen:o)
Heb jij dat ook?
:o)
Ja, ik zat ook op "Marken", en er staat weer soep voor je klaar, maar ik moet eigenlijk nog mxc3xa9xc3xa9r koken.
(help... heb jij nog ergens extra tijd voor me?)
*xc3x9c*
We eten vandaag worteltjes...
>>>>>>>>>>>>>>> doeiiiiiiiii!
;o)
... vind het paard vd Sint xc3xb3xc3xb3k lekker...
BeantwoordenVerwijderen;o)
Dit lijkt me heerlijk met quorn en rozijnen, zoals Juul ook al schreef.
BeantwoordenVerwijderenRecept om te onthouden.
@ Juul, ik heb erg veel mesjes in gebruik ;o)
BeantwoordenVerwijderenTijd??! IK???!
@Fleur, alvast smakelijk eten ;o)
Ik heb voor de aardappels nog steeds m'n eerste mesje.
BeantwoordenVerwijderen;o)
Zwaaiiiiiiiii!
*zet soepje neer*
;o)
Ik heb van die zonen die zo'n mesje gebruiken voor allerlei geknutsel, waar ze het gereedschap op dat moment niet voor kunnen vinden,..... dochters trouwens ook,....
BeantwoordenVerwijderenen dan raak je weleens wat kwijt,... dat geldt ook voor scharen :o( en plakband :o(
Een supertip, wij zijn dol op zuurkool, dus nu ligt mijn boodschappenbrief klaar, ga lekker voor 2 dagen zuurkool maken (een beetje van jou en een beetje van de 'Elzas', maar wel met paprika's
BeantwoordenVerwijderenJe recept lijkt me heerlijk Ingrid maar ik denk dat ik toch maar voor de vegetarische versie ga. Heb heel wat vegetarixc3xabrs in huis dus dat zal hem wel worden.
BeantwoordenVerwijderenOoit van mijn goede buurman Jos gekregen.
BeantwoordenVerwijderenZeemanskost: Gekookte aardappellen stampen, gebakken uien erdoor roeren, blikje corned beef verkruimelen en erdoor roeren, gebakken spiegeleitje erbij en zure bom of augurkjes.
Eet smakelijk.
Groeten Janny
Ik maakte vroeger ook altijd een zuurkoolschotel met banaan. Ik vind die combinatie erg lekker! Dus jou stoofpot ga ik zeker ook proberen. bedankt voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenEet smakelijk!
lieve groetjes, Evelyne
Klinkt lekker , ga het vast een keer proberen. Groetjes en een fijne dag nog. Ria
BeantwoordenVerwijderen