donderdag 13 maart 2008

"Van 'n pot zout met een schepje"


Er zijn zo van die handelingen die vertrouwd zijn, en zich keer op keer herhalen. Jaren geleden, toen ik ging samenwonen met DH,  kreeg ik van 'ons mam' de grote zoutpot met schepje. Die stond altijd naast het gasfornuis, en als ik er naar kijk, zie ik haar het zout over de aardappels strooien,... Zo doe ik dat ook,... en natuurlijk staat tie bij mij ook naast het fornuis.

Niet dat wij zo'n grote zoutverbruikers zijn! Nee, verre van dat, met een kilo doen we jaren! Maar ook met een kleine hoeveelheid kun je strooien,... Die grote pot was trouwens niet 't enige wat mee ging uit het ouderlijk huis. De lichtblauwe emaille broodtrommel en de oude DE-koffiemolen voor aan de muur ook,...
Dat maakte het thuis. 

17 opmerkingen:

Hilly zei

Wat leuk dat je die mee mocht nemen...Ik kon alsmaar geen betaalbare keulse pot vinden ,dus ik heb nu een "glazen"keulse pot (van Xenos), lang zo leuk niet ,maar ik blijf snuffelen...

Annelies zei

Ik heb gewoon een strooipot van de AH, maar herken deze pot wel. Mijn moeder heeft er hem nog, maar gebruikt hem ook niet meer.

MarianneD zei

Ik had er nog nooit van gehoord,maar wel leuk!

josephine zei

ja, alsof ik bij mijn moeder in de keuken sta, de pot is hetzelfde, maar dan met plastic geel schepje. Hoe ze toch kon doseren met die schep? En wat je schrijft over die broodtrommel, die heb ik van opa en oma meegenomen, toen ze naar het verzorgingshuis gingen. Sjemig, ik denk we ons erg thuis zouden voelen in elkaars huis, jij en ik!

Juul :o) zei

Koken doe ik zoutloos, en er staat een potje kruidenzout op tafel voor de liefhebbers.
Deze Keulse potten en vazen in diverse maten gebruik ik voor bloemen en planten, ik heb ook nog een heel groot model (die was ooit voor de boneninmaak) en zou nu als paraplubak kunnen dienen.
Je vind ze nog in kringloopwinkels en op rommelmarkten en als je geluk hebt voor een prikje.
Beware of: namaak. ;o)
De DE wandkoffiemolen had ik ooit aan de muur, maar die ligt na de verhuizing (van eeuwen geleden) nog steeds ingepakt.
(net als de broodtrommel)
;o)

marian'ne m zei

Ja, ook allemaal gekend/gehad !!! Heerlijk huiselijk.

Wij hadden andijvie in het vat in de kelder staan, maar dat was een bruine pot. Heerlijk vond ik het toen en nu !!??? Veels te zout denk ik.
Nu een mini versie in mijn poppenhuis.
Kook ook zoutloos !!

dijn zei

Ahum. Broodtrommel en DE-koffiemolen uit het vorige huis meegenomen.... De broodtrommel is oudoker van kleur. Er zitten een paar ribbels in de bodem, dat het brood niet uitglijdt. ;-)
Van de DE-koffiemolen ontbreekt helaas het glazen dingetje eronder. Heb wel es xc3xa9entje meegenomen van een rommelmarkt, maar die paste niet: te klein.

Leuk je Keulse pot, Goof! Ik heb een heeeeeeel kleintje (ergens, maar WAAAAR) van mijn oma nog. Daar heeft vroeger een lik mosterd in gezeten, en mijn oma gebruikte die later toend de mosterd op was, als centenpotje als ze ging kaarten... Centjes en stuivertjes en heel af en toe dubbeltje, wilhelmientjes en juliaantjes enzo.

Juul :o) zei

@ MM.,
we hebben een grote grijs/blauwe en een grote bruine, met zo'n rond houten plankje voor erbovenop.
;o)

Carolien zei

Ehh, IN de oorlog bedoelde ik.

Carolien zei

Wat lief dat je zulke dingen meekreeg, zodat het 'thuis' werd ... Mijn grootouders hadden ook zo'n Keulse pot met zout en een handgesneden schep (had mijn oom de oorlog gemaakt).

Leuk, die herinneringen! Groetjes, Carolien

gerda zei

ik heb een keulse melkkan..met een prachtige bos bloemen erop(nog een klein stukje is er te zien op de foto op mijn web-log)
Ooit hadden we ook een witte emaille broodtrommel,bij ons zat er kippenvoer in :0)

martine zei

deze staat bij mij ook naast het fornuis. Ook met een houten schepje. Wordt nog elke dag gebruikt.

YokkoBears zei

Nou zie ik die mooie pot staan en krijg opeens zin in frietjes.
Home made hoor .........

jose zei

Deze heb ik ook nog gehad. Oude herinneringen komen boven. Nooit weg doen ik krijg spijt als ik deze zie!!!!!!!!

groetjes van ingrid h.g. zei

Eigenlijk weet ik helemaal niet waarom 'ons mam' 't zout in die hele grote pot had,... ik zal 't eens vragen,...
:o)

marcella zei

hxc3xa9.... mijn zoutpot :) een krijgertje van schoonmama en al jaren in gebruik met hetzelfde oude houten schepje. Ik gebruik wel wat meer zout dan een kg per jaar. Je kunt het ook voor klusjes in huis gebruiken.

Corrie zei

Wat een prachtig Keuls zoutpotje Ingrid, wat heb je toch een grote liefde voor herinnering en emotionele waarden. Terecht, deze dingen brengen ons steeds weer terug naar degenen van wie we zoveel hielden en houden.