woensdag 4 april 2012

"Die eerste,..."

Die eerste keer blijft altijd speciaal. Nu moet je niet denken dat ik hier in een notendop ga uitweiden over al die eerste keren in m'n leven. Nee, ik wil eigenlijk vertellen over de eerste quilt, en het gevoel dat ik daarbij had,...


Dat allereerste moment dat ik dacht, ik ga het gewoon DOEN. Kom maar op met alle, in de loop der jaren verzamelde, mooie oude, Ariadne handwerkbladen, waar die geweldige quilts in staan. Ik ga er eentje uitzoeken, en 'm maken.
Het patroon moest niet te moeilijk zijn, want ik wist nog helemaal niets.
Ja, ik kon wel borduren, breien en haken, maar dit was zo anders.
Ik ging gewoon een quilt maken, met m'n eigen handen.
Jeetje.
en dat deed ik,...


Er waren nog nauwelijks lapjes in huis, en van quiltwinkels wist ik ook niet veel. De eerste malletjes werden van karton gemaakt, en dat ging natuurlijk helemaal niet goed, de rechthoek kreeg door het omtrekken van het patroon steeds rondere hoeken,...
Er werd gewerkt met potlood, soms zelfs pen,....
de verdwijnstift deed z'n entree,....
 Wat een ellende, ineens waren alle voorgetekende rechthoeken pleitte,...
Maar ik ging gewoon door, en genoot.

Toen de lap af was, moest er een vulling komen. Graag een dubbele want dan zou de quilt zo lekker zwaar aanvoelen. Er lag nog wel ergens een laken dat als achterkant mocht dienen.
Het doorquilten kon beginnen, en dat gebeurde ook met grote onregelmatige 'hanepoten'.
Toen de quilt af was was ik zo blij, ik vond 'm geweldig, ook al had ik zere vingers.

Nu maakt doorquilten me niet meer uit, ik heb immers een eeltlaagje, maar dat was er toen nog niet.
Met pleisters heb ik stug doorgewerkt, en weet je dat gaat helemaal niet, want zo'n naaldje blijft de hele tijd in die plakkerige pleister hangen.
Een vingerhoed daar kon ik niets mee, en werd niet gebruikt.


Die eerste, die hier even over de stoel hangt, die quilt die er niet uit ziet, is altijd in gebruik.
Het is zo'n fijne grote joekel van 'n quilt om over je heen te trekken, s'avonds op de bank.
Daar hoort tie ook thuis, op de bank, dus daar gaat tie zo ook weer naar toe.
"The Stairway to Heaven"
"Trappetje naar de Hemel"
Die me het gevoel gaf, dat ik het kon, van 'n heleboel kleine lapjes één grote warme lappendeken maken, gewoon met een naaldje, garen en een schaar.
Goh, ik zou wel een quiltster willen worden.
Dan ga ik eerst maar heel veel quilts maken.
En zo werd elke quilt een ontdekkingsreis.
Mijn eerste is me zeer dierbaar.

Hoe is 't met jouw eerste?

48 opmerkingen:

Rita zei

Ik moest aan mijn eerste denken en dat is echt heel lang geleden. Was nog vrijgezel en had allemaal hexagonnetjes gemaakt om kartonnen malletjes. Had ook nog nooit van quilten gehoord, maar van mijn opoe had ik een oude gestikte deken gekregen zo'n hele dikke en daar heb ik toen mijn top op vast gezet en dat was mijn allereerste quilt. Gek heb er heel lang niet aangedacht, ga dit weekend op zolder eens zoeken of hij er nog is.Fijne avond, gr. Rita

Anoniem zei

Dat is een spannende eerste keer verhaal :p
Mijn eerste is maar een kleintje geworden en dat vond ik al een hele prestatie.

Quilting Moesje zei

Je eerste ziet er ... wel ... uit :o)!
k heb een tijd terug al ... oude ariadnes van een heel lieve dame via marktplaats over kunnen nemen ... en daar staat "jou" eerste quilt in !

Met mijn eersten .... ben ik nog bezig (o)
Groetjes,
Simone

Anoniem zei

Mijn allersserte is een kleintje met poppetjes (heb je gezien) en nu ben ik met mijn echte eerste bezig met doorquilten. Wel in een ring maar zonder vingerhoed. Hier kan ik dus (nog) niet mee omgaan. Heb 4 zere vingers en moet nu en dan stoppen om bloedvlekken te voorkomen. Doe steekje voor steekje, meerdere steken in 1x lukt nog niet. Ik word er steeds blijer van en volgens mij is dat een beetje het doel: "er blij van worden". Nooit geweten dat ik zo in de ban van lapjes zou raken.
Groetjes, Marly

Ineke zei

Mijn allereerste quilt voor op de bank is een sampler, daar kreeg ik les in, samen met anderen die 9 blokken maakten, ik wilde persé een van 12 blokken. Deze sampler ligt altijd hier op de bank, is alleen niet zo heel groot.
Groetjes, Ineke

Carin zei

Mijn eerste quilt was de handfasting quilt die ik maakte voor vrienden en die ik dus aan hen cadeau heb gedaan. Helemaal zelf ontworpen en dus erg speciaal, maar dat verdiende ze ook. De 2e quilt die ik maakte heb ik zelf gehouden, maar daarna zijn er nog enkele gemaakt die ik allemaal cadeau heb gedaan, met als gevolg dat ik zelf amper quilts in huis heb hahaha ..... De quilts die ik nu allemaal aan het maken ben zijn dan toch echt voor mezelf hoor !!
Jouw quilt heb ik ook in de ariadne staan, ik heb alle jaargangen en die zal ik ook nooit het huis uit doen want ze zijn me dierbaar.

Lida zei

Ha ja, zo herkenbaar! Ik kreeg een boek met patronen erin van quilts en ging an de gang zonder enig benul! Totaal ongeschikte stofjes, veel te dikke tussenvulling en een borduurring, maar het blijft een bijzonder : Je eerste!!
Die van jou is groot en veel gebruikt en dus heel dierbaar!
Dat jullie er nog heel lang van mogen genieten! Groetjes'
Lida

Kiekplaotiesenzo zei

Niet uit ziet??? Joh, die is prachtig! zelf ben ik met pannelappen begonnen, 2 jaar geleden en heb inmiddels ook een paar leuke dingen gemaakt en vind het leuk om te doen. Alleen is het bij mij "winterwerk" Bij jou heb al zoveel schitterende werken voorbij zien komen... groet Diny

Anoniem zei

Mijn eerste is niet zo groot als die van jou. Ik heb hem in januari dit jaar afgemaakt. Dat was mijn van basiscursus in het buurthuis hier. Gemaakt met de hand en de naaimachine. Jouw eerste ziet er nog steeds mooi uit. Daar zit heel wat liefde en werk in. Volgens mij heeft deze, naast al die andere die inmiddels ook gemaakt zijn een speciaal plekje bij je.

Anoniem zei

zoals zij al zongen..
http://www.youtube.com/watch?v=9Q7Vr3yQYWQ

misschien is er hoop,maar er is nog geen eerste...hahahahahah
hij is mooi!!!
groetjes hil

marcella zei

Mijn eerste was een cursusquilt in logcabin technieken. half december was de top af en we zouden twee weken naar Frankrijk met de kerst. In een overvolle auto (grote kinderen achterin) ook nog een plekje gezocht voor mijn naaimachine, een batting en een lap voor de achterkant. Ook nog een boekje met miniquilts en wat kleine lapjes voor als moeder klaar zou zijn voor de vakantie om was. Ik zie me nog over de koude plavuizen kruipen daar om de lagen op elkaar te krijgen. Daarna machinaal in the ditch gequilt, de grotere vlakken openlatend want dat zou ik daarna doen als ik basis quilten had gedaan. Ik had ook nog tijd over om aan het kleintje te beginnen. Ik heb mijn quiltje daar vol trots over de luiken van het chalet gehangen en er foto's van gemaakt. Na de vakantie mocht ik 'hangen' op de open dag...ohhh wat was ik trots :)

Inge zei

Leuk verhaal over je eerste quilt. De mijne is een sampler, gewoon op een cursus gemaakt en ondanks dat hij heel erg verkleurd is en vaal, is dit de quilt die het eerst gepakt wordt als het ijs- en ijskoud is.

GRANNY'S HOUSE zei

Wat een heerlijk verhaal.
Mijn eerste was er een voor het spookje, die al zoveel had meegemaakt in haar jonge leventje en alle lapjes, vulling en achterkant + patroon, kreeg ik, van een toen voor mij nog niet zo'n goede vriendin, die helemaal in Overijsel woont en ik in Zuidholland, maar met wie ik nu een innige vriendschap heb en die ik dankbaar ben voor alles wat zij mij op afstand heeft geleerd van het fenomeen quilten.
Ondertussen heb ik ook eelt op mijn vingers gekregen en nagels die ook regelmatig aangeprikt worden.

Groetjes
Ines

Anoniem zei

Wow, mijn eerste, dat is al een paar jaartjes geleden.
De eerste heb ik gemaakt bij de sampler cursus van Karin Pieterse, in de kelder van het winkeltje van Coleta Grimmelt in Utrech. Ik meen dat dat de allereerste quiltwinkel in Nederland was. Roze met groen was die. Die heeft nog een paar jaar op mijn vrijgezelle bed gelegen.
Toen ik ging trouwen en verhuizen ging die mee en heeft op een bank gelegen. Dat was toch niet zo'n goed idee, op de plekken waar op gezeten werd, sleet ie wel heel erg snel door. Weggooien kon ik toch niet.
Bij nog eens een verhuizing heeftdie als beschermdoek over een kast gehangen.
Nog eens een paar jaar later, heeft hij nog in de tuin gelegen onder het opblaasbadje van onze zoon. Met alleen tegels in de tuin leek mij dat voor zowel de zoon als het badje beter.
Daarna was het echt op. Met de gaten erin, de vulling totaal verpulverd en volledig verbleekt, vond ik het wel mooi geweest. Het werd tijd voor nieuw werk. Niet dat ik in de tussenliggende jaren niets heb gedaan, echt wel. maar soms moet je gewoon iets loslaten. En daar was het tijd voor.

Groetjes, Irene

mieke zei

Al is het je 1=ste zonder ervaring, hij ziet er goed uit.
Mijn 1-ste is gemaakt op een ' cursus ' . Blokken met verschillende technieken en vormen.
Een 1-persoons deken werd het, voor mijn moeder.
Na haar overlijden, heb ik hem weer mee naar huis genomen.

Heleni zei

Wat een prachtig verhaal Ingrid. En je quilt is nog mooier.
22 jaar geleden heb ik mijn eerste grote quilt gemaakt en is een sampler geworden. Lekker grote blokken met mooie kleuren. Dus echt een oudje en wordt ook nog steeds gebruikt.
Ik geloof dat ik 'm nog nooit op mijn blog heb gezet. Ga ik toch eens doen.

groet Heleni

Shirley zei

Mijn eerste is een sampler, en die hangt bij de trap over de balustrade. 19 jaar oud, en nog steeds sprekt hij me aan. Ik zal er over bloggen, dan kan je de foto zien.

Shirley zei

Ik vind de jouwe erg romantisch, wat dat betreft is je smaak niet veranderd.

Annelies zei

Mijn eerste was een sampler en die hangtin de slaapkamer. Mijn tweede was een lone star van 2,5 bij 2,5 meter en wordt heel vaak gebruikt.

Francien zei

Teneerste is jouw eerste quilt geweldig Ingrid...de kleurtjes zijn prachtig bij elkaar en kan me voorstellen dat je hem koestert....mijn eerste quilt heb ik gemaakt in Griekenland waar ik t.t. t. woonde voor 4 jaar waar mijn man toen moest werken.....In Kozani...132 km ongeveer van Thessaloniki....op het platte land....wel een handwerkwinkeltje met wol en haakgaren.....en de vrouwen die in de buurt woonden deden heel veel breien en haken en ...patchworken......maar niet van quiltlapjes maar van gewoon stofjes die ze ruilden van overhemden jurken etc en kochten op de markt.....en ik vond het prachtig......kreeg van vele een lapje en goede raad wat te doen......met handen en voeten want ik kon toen nog geen Grieks...( heb het geleerd door 4 jaar met de meiden om te gaan ).... en quilttijdschriften waren er nog niet.....niet daar althans....het is vijf en dertig jaar geleden ongeveer...en zo maakte ik mijn eerste granny garden quilt met een zelfgemaakt één malletje van hardboard.....het was een supermooie quilt...de kleuren fantastisch...maar hij is jammer genoeg daargebleven toen we terugvlogen toen het werk klaar was en heb hem weggegeven.....en nee...natuurlijk geen foto van gemaakt.....heb er... nu ik jouw berichtje lees nog wel eens spijt van wat ik me toen niet realiseerde......daarna zijn er vele gevolgd ook zonder foto`s...ik kon het toen niet goed dat fotograferen met zo`n moeilijk zwaar toestel en nu met de digicamera gaat niets meer de deur uit zonder een kiekie...als is het maar een speldenkussen.....groetjes Francien.

Anoniem zei

als je nog huisjesstof overhebt...
http://craftandcreativity.com/blog/2011/11/23/tyghus/

hil

katrien zei

Mijn eerste was een kussen,maar eerste quilt een sampler die nooit meer boven komt ,ik zie hem echt niet meer graag,die kleuren wat kan een mens veranderen hé.

Els zei

Mijn eerste was een sampler, die ik op de cursus gemaakt heb. Ik was de eerste leerling die hem ook afgemaakt heb. Hij ligt op de bank en iedereen gebruikt hem. Het is de 'tent'van de kleindochters, en het kattendekentje van poes Muis.
Kortom: hij wordt elke dag gebruikt.
Els

marga zei

De eerste zoen van mijn lief mijn eerste kind het zijn allemaal momenten om te koesteren.
Mijn eerste quilt heeft mij geholpen om heel veel verdriet te verwerken hij hangtop mijn kamertje en is mij nog steeds heel dierbaar.
Fijne Paasdagen
Marga

Ati zei

Mijn eerste was een kerstquiltje 80x80 cm. in wit rood en groen.In 1989.
Met de hand genaaid en gequilt, ik was meteen verkocht.Hangt nog steeds elke kerst in de gang.Heel veel handgemaakte quilts zijn gevolgd.
Nu op de machine omdat mijn handen niet meer willen quilten :(
Jouw eerste vind ik prachtig. Geweldig dat hij altijd wordt gebruikt! Daar zijn ze tenslotte voor!

Rian zei

haha, mijn eerste ben ik nog aan het doorpitten. HEt eind komt in zicht.Ondertussen heb ik al wel een nieuwe top gemaakt, waar nog een bies omheen moet. Dus het volgende project ligt al klaar.
Hoeveel heb jij er eigenlijk onder handen. Steeds 1 om te quilten en 1 in wording? Of hoe doe je dat?

Elly zei

Mijn allereerste quilt was ook groot, ik zat op een cursus kartonnage en Ali die dat gaf was ook handwerkjuf. Zij had op al haar muren grote quilt hangen, prachtig vond ik dat, toen ik dat tegen haar zei, vroeg ze of ik een cursus quilten wilde doen. Dat heb ik gedaan en het is een kerstquilt geworden met sterren, geen een punt gelijk, maar wel super trots dat het me gelukt is. Dat was het begin van een verslaving. groetjes Elly

quiltmiep zei

Na jaren kerstkaarten gemaakt te hebben wilde ik wat anders. Ik had me ooit voorgenomen om te gaan quilten , maar verder als een voornemen was ik nooit gekomen. Bij het opruimen van de zolder kwam ik de lapjes tegen waarvan ik kerstkaarten maakte. In een tijdschrift , ik dacht van het quiltersgilde , een ananas patroon en zo is mijn eerste quilt ontstaan. Omdat ik hem zo mooi vind ligt hij kerst of geen Kerst altijd op het logeerbed.
Groetjes Ria

Anoniem zei

Wat een heerlijk verhaal!! Mijn eerste? Die is bijna af!! De vorige twee tellen niet mee, dat zijn lappendekens die ik onder het masjien gegooid heb, dat heeft in mijn ogen niks met quilten te maken. Maar deze... die is echt! Gewoon aan de slag gegaan, met potlood (verdwijnstift?), vingerhoed en heel veel beginnersfoutjes ;)! En hij wordt heerlijk!! Liefs!!

Anoniem zei

This is a wonderful quilt Ingrid, I loved reading your post as it reminds me of how I learnt about Patchwork. My first quilt was a hexagon quilt using an old Sturbridge reproduction range in pink fabrics, I gave the quilt to my Mum for her birthday about 9 years ago now. I will try and take a photo of it when I visit my parents next. I don't have many quilts as I sew all by and I prefer the simple patterns, as much as I love applique I am hopeless at it!

Thanks for your lovely comment on my blog, September is also a wonderful month as it is our Spring and my birthday month! Have a relaxing Easter, warm regards, Ann

AnitaS zei

De kleuren van je eersteling zijn mooi. Mijn eerste was een Japanse lantaarn en nogal scheef. Maar het gaat nu een stuk beter.

Anoniem zei

Mijn eerste quiltje was tijdens de les van Irma Hartsuiker (heel lang geleden) in Nieuwkoop. Iedereen kreeg de opdarcht 2 logcabins te maken met eigen lapjes. Daarna kreeg ik alle logcabins en moest er "een geheel" van maken! Dat was moeilijk vanwege al die verschillende kleuren en motieven.
Heb er toen in neutrale kleuren sashing met sterren tussen gemaakt....en ik hem 'm uiteraard nog.......
Wat kan je toch heerlijk vertellen!!!!
Lieve groet uit de Bourgogne , Gerry

Elza zei

Prachtig verhaal, mijn eerste is een klein lapje aan de wand.
Ooit op een vakantie naar Denemarken gekocht in een piepklein winkeltje (de stof en het patroontje) hangt nu erg verbleekt in mijn hobbiehok.

Anja zei

Da's wel een heel mooie en vooral grote eerste quilt. Die van mij was ietsje kleiner: ong. 50 cm in het vierkant. Kijk maar eens op mijn blog, ik zal hem er ook op zetten.

Lee Prairie Designs zei

WOW beautiful quilt! Would love to be chatting with you in your cozy home!

Carolyn

Evelyne zei

Eerlijk gezegd wordt mijn Dancing Dollies, waar ik nu mee bezig ben, mijn eerste quilt. Ik heb er nooit een cursus in gevolgd, maar lees heel veel op internet en ga het gewoon proberen.
Eigenlijk zoals jij ook begonnen bent.
Blijft staan dat ik nog nooit iemand heb zien quilten, wat wel leerzaam zou zijn.
Ik heb geen idee hoe dit project gaat eindigen, maar ik hoop dat ik aan het eind tevreden ben en van elke volgende veel leer.
Ik vind het heel erg leuk om te doen, dus ga er zeker mee verder.

Fijne Paasdagen, Evelyne

Anja.M zei

Wat een mooie kleurrijke eerst quilt Ingrid !
Mijn eerste is een een persoon quilt ik zet hem volgende week op mijn blog.
Quilt groetjes Anja.

Anny zei

Mooi verhaal. Mijn eerste was of is nog een logcabin quilt. Gemaakt toen ik herstelde van borstkanker en een lastige auto-immnuunziekte. Hij kwam zelfs in het Quiltnieuws. Nu is hij ondertusssen 21 jaar oud en helemaal verkleurd!

inge zei

een mooie eerste quilt, heb net ook een bericht over die van mij geplaatst

ineke zei

Geweldig en ik zag dat het met je damentjes ook heel goed gaat. Mijn eerste is een kussentje(patroon uit die heerlijke Ariadnes van vroeger)gebruik het in de auto, zit ik net iets hoger. groetjes ineke

Auckje zei

Hoi Ingrid, mijn eerste quilt is de Dear Jane. Heb eerst veel gelezen over deze quilt en kwam tot ontdekking dat 2 tot 3 jaar normaal is. Dus alle tijd. Afgelopen november begonnen en begin maart was zij klaar. Nou ja klaar, de top dan. Was niet meer te stuiten zo leuk vond ik het. Manlief net met pensioen dus ik had alle tijd van de wereld. Zat vaak in mijn nachtpon tot een uur of twaalf 's-middags nog te freubelen. Ben nu met de POP en de Civil War bride bezig en heb naar aanleiding van jouw kippenquilt een groot paastafelkleed gemaakt met een rand van kippen en manden die over de tafelrand hangt. De kippen zijn versierd met kettingen, kralen, strikjes, pareltjes en andere glimmende zooi. Overal hele kleine mandjes voor 1 chocolade eitje. Heb alleen nog geen idee hoe ik nu die DJ moet dubbelen want ik ga echt niet snel voor iets of iemand door mijn kniëen. Komt tijd komt raad. Zo zie je maar dat jouw kippenquilt grote gevolgen heeft gekregen. Maar de verbazing en toch ook zielsgelukkig na elk blokje DJ zal ik nooit meer vergeten.
Heb heerlijke Paasdagen met je dierbaren, groet Auckje van der Leij

Roos zei

Mijn eerste heb ik op een cursus gemaakt en meteen de eerste les had ik al zoiets van "dit heb ik altijd gemist". Er zit een joekel van een fout in, een blok helemaal verkeerd in elkaar gezet, en dat zagen we pas toen ik al aan het quilten was. Maar sinds dag 1 ben ik totaal verloren, uh, versllafd.Mijn eerste wordt ook iedere dag gebruikt, simpel on het feit dat ik nog geen andere quilt voor de bank afheb, maar dat komt wel.
Groetjes Roos

Annelein zei

Mijn eerste is een sterrenquiltje. Gemaakt van een stofpakketje met daar wat andere stofjes aan toegevoegd en heel veel creme stof (tja... dat was toen nog) want die quiltstofjes waren toch wel een aanslag op het huishoudbudget...

De quilt is zoveel gebruikt dat de bies al gaatjes vertoond. Nu ligt-ie ergens veilig opgeborgen...

Door dit leuke berichtje van jou bedenk ik mij dat ik hem maar weer eens tevoorschijn tover!

En ook ik was vanaf die tijd verknocht aan het quilten...

Floor zei

Prachtig hoor, die eerste van jou!
De mijne koester ik ook nog steeds, heb er niet zo lang geleden toevallig ook over geschreven op mijn blog.
Het was maar een kleintje, maar spannend om te doen.
Wist toen ook al, dat ik daarna niet meer te houden was.
Groetjes,
Floor

Maria zei

Het allereerste was een kussentje met de ohio ster, op een avond bij KAV(katholieke arbeidersvrouwen), in 1995; daarmee had ik de smaak te pakken. De eerste echte quilt is er één geworden met restjes stof van een lieve mevrouw die nu een lieve vriendin is geworden. Op mijn blog staat hij links boven.
Groetjes,
Maria.

Linda zei

wat leuk. ik ben net een weblog gestart omdat ik mijn reis met de antique sampler van sue daley wil vastleggen. dat wordt mijn 1e echte quilt en die is ook voor mijzelf! Hij komt aan de muur dus manlief mag er ook naar kijken hahah.Als ik al eens met mensen praat, doen die alles op de naaimachine en dat lijkt mij tot nu toe niets. Door jouw prachtige quilts en het feit dat jij alles met de hand doet, ben jij mijn grote voorbeeld dat het echt kan: alles met de hand.

Hermie zei

wat een leuk verhaal, mijn eerste quilt is van dunne spijkerstofjes gemaakt en dunne pitjekatoen. De achterkant is van een een persoons laken van mijn moeder. Ik heb hem gemaakt in 1994 en als ik dan de quiltsteekjes zie zijn het hele grote, vergeleken bij wat ik nu maak,maar het blijft een mooie quilt voor op een eenpersoons bed.

corrie zei

hoi ingrid vind jou eerste quilt prachtig ben per toeval op jou blog gekomen via de quiltkoffer al waar ik een paar dingentjes bestelt heb om te quilten ik moet nog steeds beginnen met mijn eerste quilt beet je vaal angst maar als ik zo al die verhaaltjes lees moet ik er gewoon aan beginnen dan komt de rest wel van zelf hoop ik haha ben altijd gek van quilts geweest ze zo knus als klein meisje keek ik altijd naar het kleine huis op de prairie als laura en marie dan naar bed gingen was ik toen al in de ban wat voor quilt er op bed lag ik heb altijd geroepen een ga ik er ook een maken nu op mijn 52 st is het zo ver en ga ik het proberen het is wel grappig jij moeder van 4 ik heb er ook 4 ook meisje jongen jongen meisje en inmiddels oma van 4 kleinkids maar inmiddels een heel verhaal ik ga ook aan mijn eerste beginnen en kom zeker op jou blog terug
groetjes corrie