Welkom bij de Dingen van de Dag, (uit 't Leven) van 'n Quiltster,... Quilts Gemaakt Zonder Naaimachine, dus helemaal met de hand. Woont in een mooie Hanzestad aan de IJssel,...Vrouw van Hans (Lief & Levensmaatje) Moeder van 4 Kanjers (Meisje, Jongen, Jongen, Meisje)Was Baasje van Ierse Wolfshond, Bregje (HEELGroot & Heel Verlegen,...) en Teckel Yeppe (Zo Stront Eigenwijs,...) die zeer worden gemist, heeft nu 'n ondeugend Margootje-teckeltje,... was Kattenbutler (van 3 'Gewone' Zwart-Witte Poezenbeesten)... Boekengek (Romans, Detectives, Handwerkboeken & Vakliteratuur) was tot 2012 Zelfstandig Kraamverzorgende (Dag-en-Nacht-Ooievaarsdienst) ,... al ruim 9 jaar Verhaaltjesverteller op dit blog en sinds enkele jaren op Trunkshows in 't Land,... en geeft als Quilt Juffie Goof inmiddels ook met heel veel plezier Quilt Workshops, en maakt unieke Supergoofquiltpatronen.
Ingrid HG,... (inderdaad met heel veel Zelfspot, ook luisterend naar de Naam) ,...
Goof of Supergoof,... dat niet anders betekent dan dat ze prettig gestoord is,...

vrijdag 23 november 2007

"Mama's Stoofpot"


Het lijkt me weer eens de hoogste tijd voor een lekker recept.

Jaren geleden woonde ik in een studentenhuis, waarvan het aantal bewoners bestond uit 2 jongedames (incl mezelf) en 5 jongeheren. Zeer gezellig, we hebben enorm veel gelachen in die tijd. Er werden allemaal verschillende studies gedaan, waaronder, engels, geschiedenis, economie, filosofie, bibliotheekacadamie, de lerarenopleiding, en nog wat, maar dat ben ik even kwijt,... Dus, er was genoeg 'stof' om over te discussiëren.

Als je met 7 'man'  in 1 huis woont, heb je dus 1 maal per week 'kookdienst'. Ik had, toen, een verschrikkelijke hekel aan koken, maar met dit recept lukte het altijd. De jongens hadden altijd enorme trek ( 4 van de 5 waren een groot fan van actief rugby) en met dit recept werd daar korte metten mee gemaakt,...

Mama's Stoofpot (heet 't nu, en 't recept komt uit de Margiet van zo'n 24 jaar geleden)
Benodigdheden: ruim 2 kilo hamlappen, 3 grote uien, 6 rode paprika's, 'n zakje krentjes, 3 grote bouillionblokken, 6 bananen, 5 kilo kruimige aardappels, zuurkool, peper, zout, en veel paprikapoeder. De hoeveelheden zijn berekend op 6/7 personen.
Snijd het vlees in stukjes, en bak het aan. Strooi er wat zout en peper over heen. Voeg er de gesneden uien aan toe, en laat het eventjes zacht bakken. Ondertussen kunnen de paprika's schoon gemaakt worden en in stukjes gesneden worden. Strooi een paar flinke scheppen paprikapoeder over de uien en 't vlees, even roeren en dan kunnen de paprika's erbij.
Verkruimel de bouillionblokken over het geheel, schenk wat water in de pan zodat alles net niet onder water staat. Als het tegen het kookpunt aan zit, mag het op een laag pitje een uurtje sudderen/stoven. En wacht! Ik vergeet weer de krentjes! Die moeten er ook nog bij.
Terwijl alles staat te sudderen, mogen de aardappelen geschild worden. Hier maak ik altijd aardappelpuree van. Het is de bedoeling dat het zuurkool wordt, maar mijn gezin is hier, op DH na, geen liefhebber van. Daarom serveer ik de zuurkool apart in een schaaltje,...
Net voordat we aan tafel gaan, worden de bananen in plakjes gesneden en bij de stoofpot gedaan. Eet smakelijk!


O, ja, hoe kun je het 't beste op je bord scheppen? Eerst de aardappelpuree, dan daarover een laagje zuurkool en dan de stoofpot,....
En niet teveel opscheppen, het is nogal machtig,.... en ook heel lekker,....

27 opmerkingen:

  1. aaaaaah, kwijlkwijl.. mam's stoofpot RULES!!!! xxxxxxxxxxxxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er goed en lekker uit, alleen de bananen hoeven voor mij hier niet bij .............

    BeantwoordenVerwijderen
  3. je kunt de bananen ook vervangen voor ander fruit,... perzik,... ananas,... ;o)
    Maar banaan is wel verrassend lekker (mits je van banaan houdt)
    ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mmmmm dat ziet er lekker uit. Volgende week ga ik proberen of het ook lekker smaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mmm goed plan voor het weekend,sprak de nep/pseudovegetarier.Schoorvoetend eten we de laatste tijd toch weer wat (biologisch,dat wel) vlees...is toch wel erg lekker zo nu en dan....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo te horen ga je hier van kwijlen, !!?

    MMMMMMMMMM klinkt prima, nu nog even 5 rugby-ers zoeken !!>>>>>>>>>>>>>>

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit lijkt me een heerlijke pot. Ik ga het een keer proberen.
    Ook ik heb jaren in studentenhuizen gewoond. Ik ben zelfs nog beheerder van een studentenflat geweest in mijn studietijd. Ik had het niet willen missen. Heel veel geleerd en heel veel meegemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh de heerlijke studententijd!!!!
    En ja dit eten klinkt ook heerlijk!!
    Zal het zeker een keer proberen.....

    Nu ga ik het snel opslaan!!
    Je hoort het wel of het hier lekker wordt gevonden...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mama's Stoofpot (heet 't nu, en 't recept komt uit de Margiet van zo'n 24 jaar geleden)

    Vegetarische versie *grijns*

    Benodigdheden: quorn zoveel als je nodig hebt,
    http://www.quorn.com/nl/default.aspx
    3 grote uien, 6 rode paprika's, 'n zakje rozijnen, 3 grote vegetarische bouillionblokken, 6 bananen, 5 kilo kruimige aardappels, zuurkool, peper, zout, en veel paprikapoeder. De hoeveelheden zijn berekend op 6/7 personen.

    Fruit de gesneden uien in de zonnebloemolie, voeg wanneer ze glazig zijn de paprika toe en na een tijdje de blokjes quorn en laat het eventjes al omscheppend zacht bakken. Strooi een paar flinke scheppen (mag ook minder hoor ;op) paprikapoeder over de uien en de quorn, en even roeren.

    Verkruimel de vegetarische bouillionblokken over het geheel, schenk wat water in de pan zodat alles net niet onder water staat. Als het tegen het kookpunt aan zit, mag het op een laag pitje een half uurtje sudderen/stoven. En wacht! Ik vergeet weer de rozijnen! Die moeten er ook nog bij.

    Terwijl alles staat te sudderen, mogen de aardappelen geschild worden. Hier maak ik altijd aardappelpuree van. Het is de bedoeling dat het zuurkool wordt, maar mijn gezin is hier, op DH na, geen liefhebber van. Daarom serveer ik de zuurkool apart in een schaaltje,...

    JUUL :o) - DH idem ditto LOL

    Net voordat we aan tafel gaan, worden de bananen in plakjes gesneden en bij de stoofpot gedaan. Eet smakelijk!

    Dankjewel voor je recept, ik heb biologische zuurkool in de koelkast liggen en quorn in de vriezer, bio aardappels, uien, bio bananen en rozijnen enz. altijd in huis...
    LOL
    Hxc3x89 je maakt mij heus niet bang met je hamlappen en "krentjes" LOL
    ik vervang ze gewoon door quorn en rozijnen!
    huppeldehuppel :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. eh...
    mijn DH houd niet van zuurkool door de puree DS en ik wel...
    net andersomdus *xc3x9c*
    LOL

    BeantwoordenVerwijderen
  11. oh... en nogwat...LOL
    *xc3x9c* ik halveer de hoeveelheden LOL
    hihihihihihihi
    >>>>>>>>>

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Annelies, over die studententijd zou ik heel wat logjes kunnen schrijven,...En ik denk dat die mannen van jou, hxc3xa9xc3xa9l wat op kunnen,... :o)

    @Wilma, ik hoor 't vast wel een keer,... ;o)

    @Juul, ;o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    ik dacht echt, dat je vandaag niet langs zou komen,...
    Je bent een held(in)!
    :o)))))))))))))))))))))))))))))
    en je hebt mazzel dat je maar zo weinig aardappels hoeft te schillen,...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja arme jij met je 5 kg... ik moetturrrrrrrrnietaandenken!
    bak op schoot vd tv zou ik zeggen...
    :o)
    LOL eerst dacht ik dat je een typefout had gemaakt *xc3x9c*
    :o)
    We waren net samen bij K&V zag je me nog zwaaien?
    ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Juul
    Ah, joh, als ik een scherp mesje heb, schil ik zo een eind weg,...
    Ohhh, zat je ook in Marken?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Na jaaaaaaaren schillen met het zelfde mesje krimpen die mesjes...
    :o)
    Heb jij dat ook?
    :o)
    Ja, ik zat ook op "Marken", en er staat weer soep voor je klaar, maar ik moet eigenlijk nog mxc3xa9xc3xa9r koken.
    (help... heb jij nog ergens extra tijd voor me?)
    *xc3x9c*
    We eten vandaag worteltjes...
    >>>>>>>>>>>>>>> doeiiiiiiiii!
    ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. ... vind het paard vd Sint xc3xb3xc3xb3k lekker...
    ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dit lijkt me heerlijk met quorn en rozijnen, zoals Juul ook al schreef.
    Recept om te onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @ Juul, ik heb erg veel mesjes in gebruik ;o)
    Tijd??! IK???!

    @Fleur, alvast smakelijk eten ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb voor de aardappels nog steeds m'n eerste mesje.
    ;o)

    Zwaaiiiiiiiii!
    *zet soepje neer*
    ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb van die zonen die zo'n mesje gebruiken voor allerlei geknutsel, waar ze het gereedschap op dat moment niet voor kunnen vinden,..... dochters trouwens ook,....

    en dan raak je weleens wat kwijt,... dat geldt ook voor scharen :o( en plakband :o(

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Een supertip, wij zijn dol op zuurkool, dus nu ligt mijn boodschappenbrief klaar, ga lekker voor 2 dagen zuurkool maken (een beetje van jou en een beetje van de 'Elzas', maar wel met paprika's

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Je recept lijkt me heerlijk Ingrid maar ik denk dat ik toch maar voor de vegetarische versie ga. Heb heel wat vegetarixc3xabrs in huis dus dat zal hem wel worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ooit van mijn goede buurman Jos gekregen.
    Zeemanskost: Gekookte aardappellen stampen, gebakken uien erdoor roeren, blikje corned beef verkruimelen en erdoor roeren, gebakken spiegeleitje erbij en zure bom of augurkjes.
    Eet smakelijk.
    Groeten Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik maakte vroeger ook altijd een zuurkoolschotel met banaan. Ik vind die combinatie erg lekker! Dus jou stoofpot ga ik zeker ook proberen. bedankt voor het recept!
    Eet smakelijk!

    lieve groetjes, Evelyne

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Klinkt lekker , ga het vast een keer proberen. Groetjes en een fijne dag nog. Ria

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je reageert!