Welkom bij de Dingen van de Dag, (uit 't Leven) van 'n Quiltster,... Quilts Gemaakt Zonder Naaimachine, dus helemaal met de hand. Woont in een mooie Hanzestad aan de IJssel,...Vrouw van Hans (Lief & Levensmaatje) Moeder van 4 Kanjers (Meisje, Jongen, Jongen, Meisje)Was Baasje van Ierse Wolfshond, Bregje (HEELGroot & Heel Verlegen,...) en Teckel Yeppe (Zo Stront Eigenwijs,...) die zeer worden gemist, heeft nu 'n ondeugend Margootje-teckeltje,... was Kattenbutler (van 3 'Gewone' Zwart-Witte Poezenbeesten)... Boekengek (Romans, Detectives, Handwerkboeken & Vakliteratuur) was tot 2012 Zelfstandig Kraamverzorgende (Dag-en-Nacht-Ooievaarsdienst) ,... al ruim 11 jaar Verhaaltjesverteller op eerst weblog, nu dit blog en sinds enkele jaren op Trunkshows in 't Land,... en geeft als Quilt Juffie Goof inmiddels ook met heel veel plezier Quilt Workshops thuis bij Goof op Zolder en maakt unieke Supergoofquiltpatronen.
Ingrid HG,... (inderdaad met heel veel Zelfspot, ook luisterend naar de Naam) ,...
Goof of Supergoof,... dat niet anders betekent dan dat ze prettig gestoord is,...

zaterdag 18 augustus 2007

"De kraamquilt voor Willemijn"Vier jaar geleden begon ik op mijn eenenveertigste aan een nieuwe uitdaging.

 Lang voordat ik moeder werd, had ik de Bibliotheekacademie gedaan, gevolgd door een jaartje Engels aan de Universiteit van Nijmegen. Dat laatste was een droom, maar bleek niets voor mij te zijn. Dus solliciteerde ik voor een baantje als secretaresse bij de Sociale Dienst in Tilburg. Wonder boven wonder,...ik kreeg de baan nog ook.


Toen zeer onverwachts, onze oudste zich aankondigde, besloot ik weldra te stoppen met werken buitenshuis,... Ik vond het geweldig om thuis te zijn! Daarom wilde ik, jaren later, beslist niet mijn vorige baantjes hervatten toen ik weer noodgedwongen, buitenshuis, aan de slag moest.


Ik bedacht me dat ik iets wilde gaan doen, dat ik leuk vond,... en dat was kraamverzorgende. Ik heb er veel commentaar opgehad. Want met mijn vooropleiding kon ik toch beter verloskundige worden! Tja, daar had ik nou net geen zin in. Ik wilde dat prille, huiselijke geluk zo graag meemaken. Dus schreef ik mij in voor de Verkorte Kraamopleiding aan het Deltion College te Zwolle.


Het is een opleiding van één schooljaar, afgewisseld met school en 400 uur stage. Ga maar na, dat dat, naast een huishouden met 4 opgroeiende pubers, zwaar is. Ik heb ook meerdere malen zitten te zuchten achter mijn studieboeken. En, o, wat was het spannend om 's-nachts opgeroepen te worden voor mijn eerste bevalling!


De docente Verpleegkunde waarschuwde ons, de studentes, al. Pas op, want een vrouw wil alles perfect doen, je school, je werk, een je gezin, dus denk ook eens aan jezelf,....want anders kom je jezelf echt tegen,...

Dat was ook zo. Vaak zag één van ons het niet meer zitten.  Maar dat is het voordeel met zo'n verzorgend beroep, we hielpen mekaar enorm.


Natuurlijk wilde ik ook nog graag quilten, maar vind daar maar eens de tijd voor,... Daarom begon ik met het maken van kleine quiltjes. Ik had geen plannetje gemaakt.


Nee, ik koos gewoon een patroontje uit het grappige boekje, en zocht er wat lapjes bij. Dat boekje is "Twenty Little Patchwork Quilts" van Gwen Marston en Joe Cunningham.


Het bleek een goed idee te zijn. Want vaak kon ik aan het einde van de dag geen 'pap' meer zeggen. En wat was het dan heerlijk om gewoon rustig die patroontjes uit te knippen, de lapjes aan mekaar te zetten,..en de kleuren van dat moment, van dat gevoel uit te kiezen,...


Tijdens de opleiding moesten we ook nog een scriptie schrijven, en die verdedigen. Man, wat zag ik daar tegenop! En, wat gaven die lapjes weer veel troost,... De scriptie ging heel goed, hij is uiteindelijk nog gepubliceerd in een vakblad. Geinig.


Toen ik al die kleine quiltjes had gemaakt besloot ik ze aan mekaar te zetten. Dat kostte wel enig denkwerk, want ze waren niet allemaal van gelijke grootte,... De kleurencombinatie was ook niet vloeiend te noemen, die bruine, paste er immers niet echt bij. Maar dat gaf niet. Het was mijn kraamquilt. Die omlijst werd door een rand van roze en blauwe vliegende ganzen,...


In de zomer kon het doorpitten beginnen. De achterkant werd een lap van roze flanel. Tegen de tijd dat ik opgeroepen werd voor mijn eerste gezin, als zelfstandig kraamverzorgende, was de quilt klaar. Hij is nu van Willemijn, mijn jongste, die zich er heerlijk in kan nestelen.En dat mag ook wel, want zij moet me vaak missen,...Maar ik geloof dat dat niet altijd erg is, want moeders kunnen ook weleens zeuren,... 

Bowtie -  Gwen's Tulip -  Windmill
Four Patch -  Sugar Bowl - Puss in the Corner
Propeller -  Nine Patch -  Jacob's Ladder

57 opmerkingen:

Margeeth zei

Ha Inge,

Wat was jij vroeg vandaag! Ik dacht dat ik vroeg was, maar jij was nog vroeger, zo zie je maar weer.
Prachtig geworden, die quilt, heel leuk bedacht om eerst allemaal mini's te maken en ze dan later toch aan elkaar te zetten, dan kun je hem tenminste op een bed leggen ipv alle mini's op een stapel in de kast.

Astrid zei

Ooooh....wat een ontzettend mooi en sfeervolle quilt! En natuurlijk is je verhaal erachter ook prachtig. Een quilt om te koesteren!

Betsie zei

Heel mooi!!!!!!, stuk voor stuk en aan elkaar!!!!!!
Prachtig verhaal, alles is mooi!!!!
Echt een warme gezellige quilt!!

Juul :o) zei

Zwaaiiiiiiii, ik lees het later.
Ziet er mooi uit!
Ik moet weg!
Ik kom bij je langs...
Nee hoor geintje, maar wel een beetje, je hoeft dus niet het hele huis op te ruimen hoor!
LOL... ik ga niet vd grote weg.
:o)

Ellen zei

Prachtig!!!!! Ik houd van quilts met een verhaal (lees ns op mijn log vandaag, toevallig :o))
En je kleuren zijn ook weer schitterend. En wat goed dat je je opleiding helemaal hebt afgemaakt en het niet hebt opgegeven, en dan ook nog tijd om te quilten!!!!!! Petje af!

martine zei

Mooiiiiiiiiii. Heb niets met kleine quiltjes maar dit is de oplossing. En alle kleurtjes zo mooi bij elkaar.
Weer een Wimmetje.

Wilma zei

Heel erg mooi!! De kleuren en de kleine quiltjes zo aan elkaar. Heel mooi en ook nog een studie afgerond.........

lynda zei

Dit is mooooooi, en je verhaal erbij.Ik zat hier voor het scherm te knikken: ja ik weet het,ik snap het.Je geeft een burger moed, ik ga aan de gang met mijn amerika quilt hij moet af nu....Geen smoesjes hup aan het werk!!!Ik vindt het onwijs knap dat je deze opleiding hebt gedaan met je gezin [met pubers] en alles eromheen,petje af.Volgens mij vindt willemijn het inderdaad niet erg als je soms weg bent, dat herken ik:]]

Hester zei

Wij moeders maken ons vaak druk over het wel of niet aanwezig zijn voor de kinderen. En de vaders dan. Wie gaat er meestal mee de 1e schooldag van het jaar. (Was vorige week hier een punt van discussie). Ik merk dat ze het soms ook wel fijn vinden als je er niet alijd bent. Mooie quilt en mooi verhaal. Weer een echte xc3x8fngrid HG".
Ps wanneer ga jij naar Petra met de open dag???

Annelies zei

Weer een schitterend verhaal. Wat een werk zal dat zijn geweest om alles tot xc3xa9xc3xa9n quilt te maken. Het resultaat is prachtig.

antoinette zei

Wat kun JIJ mooie verhalen schrijven,SUPPER.....
echt genieten....
fijn weekend en quiltgroetjes
van Antoinette..

Ria zei

Wat kun jij prachtige verhalen vertellen en de quilt is helemaal te waaauw.

Anja.M zei

Een prachtig verhaal, en de quilt is ook geweldig.

Marianne D. zei

Wat een prachtig verhaal en een hele mooie quilt!Wat zijn quilts toch lekker he?Het uitzoeken van de lapjes,het patchen alleen het quilten zelf vind ik wat minder.....

Joke zei

Mooie quilt met een mooi verhaal. Wat fijn dat we uit handwerken zoveel kunnen halen. Ik vraag me wel eens af hoe mensen dat doen die niet van handwerken houden.

Quibi zei

Prachtig! Ik kan er geen ander woord voor verzinnen. Zoals de kleuren gekozen zijn en de patroontjes... om van te watertanden!
Daar kan ik gewoon heel blij van worden om zo veel moois te zien.

groetjs, Yvonne

marcella zei

prachtig, prachtig. Ik heb niks met mini's maar met zo'n verzameling bij elkaar in xc3xa9xc3xa9n quilt is het een superontwerp. Mooie kleuren heb je gekozen en het verhaal erbij is erg leuk en maakt het tot een waardevolle familiequilt-met-geschiedenis!

ineke zei

iedere dag kijk ik op je site, vandaag een feest om te zien, die mooie quilt,zo van dichtbij met de mooie details,, je hebt hem een hele tijd geleden ook op het prikbord laten zien,, ik ben de foto kwijt, dat hij in zijn geheel te zien is, wil je dat nog een keer doen,, gr, ineke

liliane zei

Hoi Ingrid,
Wat een toeval weer.Dit boekje heb ik eind vorig jaar in Antwerpen bij Calico house in de uitverkoopbak zien liggen.Wat een schattig boekje en dat voor geen geld ( ik geloof 5 euro )!!!!Jij hebt er wel een hxc3xa9xc3xa9xc3xa9l originele quilt mee uitgewerkt! Prachtig .Jij blijft ons maar met Wimmetjes opzadelen.Fijn hoor,alleen nog ergens wat mxc3xa9xc3xa9r tijd zien te vinden!Ook weer zo'n mooi verhaaltje bij deze quilt.Laat ons nog maar veel genieten via je weblog
Groetjes Liliane

Ellen zei

(psssssssst.........wat zijn wimmetjes????) :o)

Margo zei

Hallo Ingrid,
Wat een ontzettend leuk verhaal en wat een mooie quilt is het geworden erg knap allemaal. Ik kan me voorstellen dat je na zo'n drukke dag even de quiltspullen pakt om tot rust te komen.

anneke zei

super: verhaal en quilt. als beginnend quiltster elke keer hier weer inspirerend.

bedankt,
groetjes
Anneke

Ellen zei

psssssst......... ik heb heel veel wimmetjes ;o)

Ellen zei

zouden er nog mensen zijn met dat probleem??? :o)))

Ellen zei

gelukkig maar :o)) ;o)

ik ga nog even kwijlen bij je mooie quilt! :o)

YokkoBears zei

Och Ingrid, wat een mooie quilt is dit.
Je kleuren zijn ook weer zo mooi.
En die flying geese rand ....
Wat een goed idee om van die kleine quiltjes een grote quilt te maken, en wat een mooi verhaal zit erachter.
Dit is echt een "treasure" quilt, die altijd veel warmte zal geven.

En knap van je, dat je deze studie hebt gedaan.
Het was een heel druk jaar voor jou, maar nu is het wel fijn, zo'n baan, lijkt mij!

groetjes van ingrid h.g. zei

Hallo allemaal, dankjulliewel voor de lieve reacties,... Daar krijg ik weer positieve energie van ;o)

@Ineke, die foto heb ik zelf ook niet meer, maar als je bij de onderste foto kijkt, dan zie je de quilt bijna helemaal,...

En Hester, ik kan vantevoren niet zeggen op welke dag ik kan, en of ik kan,...jeweetwel, eigenwijze babies,.... maar wanneer gaan jullie?!

Hester zei

Wij Lynda en ik gaan vrijdag we wilen er al voor de lezing zijn, dus eerst de winkel in en dan de lezing.

groetjes van ingrid h.g. zei

Dat klinkt goed, ik hoop dat ik dan ook kan ;o)

Peti zei

Hoi Ingrid, Regelmatig lees ik je logje, maar vanmorgen kreeg ik er gewoon kippevel van. En dat ik niet de enige ben, zie ik aan de vele reacties. Dit is ook iets voor mij. Ik quilt nog niet zo lang, en grote projecten kan ik voorlopig niet overzien. Maar dit is zo leuk. Als mijn oudste over 3 jaar op kamers \ou gaan(dat is vaker als je in een dorp woont), wil ze vast wel zo'n heerlijke quilt mee. Ik hoop nog heel vaak van je logjes te genieten. Groetjes Peti

groetjes van ingrid h.g. zei

Hoi Peti!
Dat zou mooi zijn als je je oudste zo'n hartverwarmende quilt mee kunt geven. Op kamers gaan klinkt stoer, maar het valt soms niet mee ;o)
Heel veel plezier met het maken :o)

Yvonne V zei

Ik sluit me aan bij al het voorgaande. Het is een juweeltje, zowel op patchwork/quiltgebied als op emotioneel gebied. Heel bijzonder!

Mary zei

bloed, zweet en tranen omgezet in quiltjes !!! geweldig, wat een prestatie: je opleiding, je gezin en je tijd vinden om te ontstressen!!

Corrie zei

Een ongelofelijk mooi log en ik wist niet wat ik zag toen al die prachtige quiltjes aan me voorbij trokken met dar tussenin al je belevenissen. Wat ben je toch een prachtig mens om te kiezen voor wat je wilt i.p.v. wat bij je opleiding past, wat zegt dat nu helemaal. Je betn er een gelukkiger mens van geworden, vast en zeker en die grote quilt gemaakt van al die kleine...zucht!

Kris zei

WOW! This is a great story and a great quilt! Your color style always makes jealous. I enjoy everything your doing. I put the book on my want list for America. Thanks for sharing!

groetjes van ingrid h.g. zei

pffffffff, jullie kunnen er wat van met al die complimenten

*xc3x9c*

Kris, ik denk dat het ook wel in Nederland te koop is, ik vermoed dat ik 't bij Petra heb gehaald,... :o)

marian'ne m zei

PRACHTIG en mxc3xa9t verhaal !!!

OO ik wou dat ik dit kon. Nou ja zal wel lukken een heel eind maar ik voel de " ZWOENG " nog niet !!
Het is nou niet zo dat ik denk wat ben ik lekker met lapjes bezig, wat ik met ander handwerk wel heb. En vroeger met kleding maken ook !!?

groetjes van ingrid h.g. zei

MM, dan ligt je hart gewoon ergens anders. En jij maakt prachtige dingen ;o)

Marijna zei

Ohhh, wat is dit mooi zeg! En het bijbehorende verhaal is net zo mooi!Zo heb ik, na jaren ziekenverzorgster geweest te zijn, de opleiding voor volwassenen gedaan om activiteiten begeleidster te worden. Drie jaar lang 1 dag in de week naar school. Gelukkig was mijn werkplek ook gelijk m'n stage plek. Ik weet dus hoe het is om naast een gezin met pubers te leren. Maar heb er nooit spijt van gehad. Het was ook best weer leuk om in de schoolbanken plaats te nemen. Je hebt er mooie foto's van gemaakt!!

annemieke zei

Alleen het quilt op zich is al mooi, maar met verhaal issie nog mooier.

Annemieke

groetjes van ingrid h.g. zei

Marijna, inderdaad was het reuzeleuk om weer in de schoolbanken te zitten. Ik heb ook enorm de slappe lach gehad met m'n klasgenoten,....

Zeg 3 jaar, daar moet je ook uithoudingsvermogen voor hebben ;o)

groetjes van ingrid h.g. zei

Hoi Annemieke, leuk je hier te zien :o)

Gerda zei

Geweldig...dit alleen is al genieten...wat een quilt zeg super...en de reakties,heerlijk.Je staat onder mijn favorieten!!!!!

Gerda zei

Geweldig...dit alleen is al genieten...wat een quilt zeg super...en de reakties,heerlijk.Je staat onder mijn favorieten!!!!!

groetjes van ingrid h.g. zei

Hoi Gerda! Leuk,... ;o)

dijn/audrey zei

Ha meiske met je lange haar! Hier schrijft je spiegelbeeld met wat minder lang haar. Snik. Kom bij je bijlezen en hup het is meteen weer genieten. Van je schrijven, hoe je ons meeneemt in je levensweg (dank je wel), en dan tussendoor zoveel mooie foto's van een nog mooiere quilt. En de kleuren. Je bent een tovenares. Ik de witch, jij de tovenares.

Prachtig, Goof. Willemijn, je hebt een geweldige toverfee als moeder!

groetjes van ingrid h.g. zei

pffff *xc3x9c*

Ik 'fladder' weer verder met m'n toverstokje,.....

;o)

dijn/audrey zei

Tover es een stukje terug aan mijn haar. Snik.

Anne vindt dat ik me aanstel.

Ik???? Huuuuuuuuuuuuuuuu.

dijn/audrey zei

Tover es een stukje terug aan mijn haar. Snik.

Anne vindt dat ik me aanstel.

Ik???? Huuuuuuuuuuuuuuuu.

dijn/audrey zei

hee, zie je dat. 2x. Zonder met mijn ogen te knippen. Met losse handen. Knap he.

groetjes van ingrid h.g. zei

nu met je haar,... xc3xa9xc3xa9n haar,...twee,...vier,...acht,...

;o)

dijn/audrey zei

Stop! Stop! Het groeit nu uit mijn oren. En ik krijg een baard.
Je maakt van mij een ....

BEER!!!

Ohhhh. Dank je wel!

groetjes van ingrid h.g. zei

graag gedaan :o)

Juul :o) zei

Ingrid ik probeer steeds bij te lezen, maar ehh... geef me even een paar dagen.
(en schrijf er even niets meer bij...LOL, geintje)
:o)
>>>

groetjes van ingrid h.g. zei

doe maar rustig aan :o)

en ik kan helaas niet stoppen, ik ben verslaafd,... mijn bandbreedte is ook gigantisch,....
;o)

Ellen zei

Ja, ik heb hem gevonden!!! Nog eens even goed gekeken en daar zag ik hem!!! Leuk lapje he ;o)

groetjes van ingrid h.g. zei

hxc3xa9xc3xa9xc3xa9l leuk lapje!!
;o)