maandag 23 april 2007

"trappetje naar de hemel"


En op een dag trek je de stoute schoenen aan, en begin je gewoon. Genoeg lapjes in huis (welnee,...!), en een patroon uit de dikke verzamelmap gehaald. Dat uitzoeken van het patroon was nog niet zo simpel. Het moest eenvoudig zijn, me aanspreken, en ik wilde er een hele tijd mee bezig zijn. Voor een beginneling zoals ik op dat moment was, bleek elk patroon moeilijk te zijn,...Maar uiteindelijk besloot ik  de "Stairway to Heaven" te maken.
Ik pakte wat karton, tekende daar het malletje op, en daar ging ik al de fout in,... Tja, als je dat zo'n 960 keer moet doe, dan blijft dat malletje heus niet keurig recht! Maar op dat moment wist ik dat niet, want ik ging niet meteen al die rechthoekjes uitknippen. Eerst maar eens kijken hoe de eerste rij zou gaan worden, daar was ik erg benieuwd naar! Uiteindelijk is er rmenig huis-tuin-en-keuken-stofje  in te vinden. Gordijntjes, overhemden, broeken, dekbedden, jurkjes,...maar,...ook toen al bleek een bezoek aan een lapjeswinkel dringend noodzakelijk,...!
Jullie snappen vast wel dat ik het erg leuk vond om te doen, ik was niet meer te stoppen. Paternoplaten, stiften, naaldjes, alles werd het huis binnengesleept. Alles, behalve een vingerhoed, want daar kon ik niet mee overweg. En dat heb ik geweten, want wat deden die vingertoppen zeer, tot bloedens toe! En met een pleister op handwerken, dat was ook niks!  Mijn gezin volgde mijn verrichtingen met stomme verbazing, waar ze nu toch weer mee bezig was, ze hadden al veel met me meegemaakt, maar dit...!  Toen uit al die lapjes een grote quilt te voorschijn kwam, begonnen ze het te begrijpen!
Na een tijdje was de top klaar en kon het sandwichen beginnen. ik wilde een dikke deken, niet zo'n licht gevalletje, en besloot een dubbele tussenvulling te gebruiken,... Dat was zwaar werk,...
Uiteindelijk was mijn 'eerste" helemaal af, en ik was supertrots! DH mocht hem hebben, en hij genoot er zichtbaar van. Goh, dat was leuk!
En toen viel ik in het bekende zwarte gat. De quilt was voltooid, en wat nu,....uhm,.........waar is mijn map,...?!!
Nog even dit: Het patroon komt uit de oude Ariadne. Dit handwerkblad had een verzamelserie, en elke maand was er een andere quilt. Het origineel is een antieke quilt die omstreeks 1860 in de Verenigde Staten is gemaakt. De quilt is opgebouwd uit 47 horizontale rechthoekjes, waarvan 24 rijen van elk 25 en 23 rijen van elk 24 rechthoekjes met aan de uiteinden een kleiner rechthoekje. De quiltafmetingen zijn ongeveer 180 x 215 cm.
Als de quilt niet in gebruik is, dan ligt ie in z'n mandje.

O, en mocht je bezorgd zijn,...die vingerhoed kwam heel snel daarna!

19 opmerkingen:

Hester zei

Weer zo'n leuke quilt. De eerste en nog niet echt een Ingrid HG quilt, hoewel in de re-onderhoek begint het kenmerkende voor jou. Erg leuk. We moeten hier een serie van maken "eerse quilt".

marian'ne m zei

Sjonge sjonge wat een werk, zxc3xb3 groot, MOOI !!!!

Leuk al die stofjes en grappig hoe de familie mee kan leven !!!

Vingerhoed heb ik al, kan er nog niet mee overweg :-)).
Ik begin toch met een kleiner maatje hoor !!

ingrid h.g. zei

Grappig!!! Hester, je haalt er precies dat hoekje uit wat ik het allermooiste vind!

ingrid h.g. zei

Hoi Marian'ne, dan doe je toch een kleintje:))

een babyquiltje! :)))))

Juul :o) zei

Hoi Ingrid,
Ik moest natuurlijk gelijk zien welke ladder jij had geplaatst! :o)
Inderdaad heel anders dan de mijne, maar enorm leuk dat we vandaag toevallig voor het zelfde onderwerp kozen! LOL :o)
Wat zal dat een "kopzorg" gegeven hebben in 't begin om alles netjes passend te krijgen...
Erg goed dat je toen hebt doorgezet, want er zijn daarna nog een heleboel mooie quilts uit je handen gekomen!
Mijn eerste is verdwenen, ik heb geen idee meer waar het is gebleven, maar het was niet heel erg fraai. ;o)

Wilma zei

Zo wat een werk voor het eerste quilt!!! Dat zal ook wel heel wat bleod zweet en tranen hebben gekost!! Wat heerlijk hoe de familie mee kan leven.

In het begin wilde ik het ook graag zonder vingerhoed doen maar ik heb er heel snel een gekocht vooral nadat het oog van mijn naald wel heel diep in mijn vinger ging zitten!!! BBBbRRRRr
Ik voel het weer als ik eraan denk.....

Hij is erg mooi......en wat een heerlijk luxe gevoel als je onder een quilt gaat liggen! Heerlijk...
:-)))0

Liliane zei

Hxc3xa9, wat een toeval zeg.Deze quilt heb ik ook gemaakt.Ik heb jaren een abonnement gehad op de ariadne.Daar stonden zo'n leuke traditionele quilts in om te maken.Alles wat met quilten te maken had heb ik toen uitgeknipt en in een aparte map gestoken.Het is een dikke ringmap geworden boordevol knipsels die ik nog hxc3xa9xc3xa9l dikwijls vastneem om te kijken, me te laten inspireren, of gewoon te genieten van al die mooie quilts op papier.
Groetjes Liliane

ingrid h.g. zei

Jakkes! Wilma ik voel het ook!

Hoi Liliane, ik denk dat we dezelfde map hebben, ik zou 'm niet kunnen missen! :o)

marian'ne m zei

Was op stap voor een rozenstofje vanmiddag, maar niks hoor. Maar ja weg gaan uit een stoffenzaak zonder lapje, kannie hxc3xa9 !!!!
Zoveel heerlijke frisse zomerstofjes voor voornamelijk meidenkleding, mmmmmmm.
Heb toen maar een 'aardbei' (zoveel gezien hier) stofje meegenoemen om een tasje te voeren. Je ziet er niets meer van terug maar het zit er lekker wel :-)).

ingrid h.g. zei

Als je in je tas kijkt, word je meteen vrolijk! :o)))

Juul :o) zei

aaaaaaaaardbeeeeeiiiiieeeeen!
*xc3x9c*

Juul :o) zei

JAM?
*xc3x9c*

marian'ne m zei

ssssst ze slaapt !!!

Juul :o) zei

...of ze zit heel zachtjes met een waterpistooltje AKA supersooker achter haar quilts e giechelen...
;o)

Juul :o) zei

Oeps...
*xc3x9c*

Juul :o) zei

Weltrusten...
*trippelt zachtjes verder...*
;o)

Marianne zei

Toch nog een heel precies werk geweest! Helemaal knap om het ook helemaal af te maken! Ik ben wel snel begonnen aan een paar, maar ze liggen nog steeds op me te wachten om afgemaakt te worden. Eentje daarvan komt het patroon ook uit de Ariadne. Als ik de zolder ga opruimen, kom ik ze vast weer tegen. door al die weblogs hier, wil ik ze toch eens een keer echt gaan afmaken, want het zijn namelijk allemaal oude stofjes van echt gedragen kleding van ons.

ingrid h.g. zei

Hmmmm, ik dacht al vannacht, wat hoor ik toch??

Hoi Marianne, een quilt van "eigen" stofjes is het allermooiste, dus,....

sabine.v zei

Die quilt is prachtig en tijdloos. Ik had ook lang een abonnement op Ariadne. Daar breide ik indertijd al die leuke truitjes uit voor mijn dochters en geboortecadeautjes. Jammer dat de inhoud gewijzigd werd.Als ik eens 5 minuutjes tijd heb... haal ik ze terug boven. Het was een heerlijke tijd. We waren zoveel jonger...