woensdag 2 mei 2007

"Ziezo"

In mijn tuin is voorlopig nog niets te vinden,... aan bloemen welteverstaan. Ik ben een enorm liefhebster van hortensia's, vergeet-mij-nietjes, blauwe regen, stokrozen, viooltjes,vingerhoedskruid,... lavendel,...pioenrozen,...en zo kan ik nog wel even door gaan,.. Maar met een zeer grote, rond galoperende, Ierse Wolfshond en een fanatiek alles uitgravende ruwharige teckel is dat voorlopig niet te doen.
Dus heb ik gras, heel veel gras, een zeer brede sloot en bomen. Dat komt goed uit, want "bomen"daar ben ik ook gek op! Het geluid van de bladeren, de geur, de kleur, alles wat erin woont, en de schaduw! Daarom heb ik gisteren (terwijl menigeen omlaag keek) eventjes omhoog gekeken.

Grappig,er zit meteen een liedje in mijn hoofd van Annie M.G. Schmidt,....dat krijg je met kinderen,...
"Ik heb een tante en een oom,die wonen in een eikeboom, een eikeboom in Laren, ze hebben zelf, van eikehout, daar in de boom een huis gebouwd, ze wonen er al jaren,
Daar slapen ze dan en daar eten ze dan. 't Is erg gezellig, daar niet van, zo vrij aan alle kanten! Ze hebben geen buren met radio, maar tante vindt het maar zo-zo. Het is zo hoog, zegt tante.
Zij is nooit echt op haar gemak. De kinderwagen hangt aan 'n tak en dat is wel bezwaarlijk. Ze zegt ook telkens tegen oom: "k Wil liever in een lagere boom, hier is 't me te gevaarlijk.
Maar dan zegt oom: Och kom, och kom! Een lagere boom? Wel nee, waarom? We hebben hier alle gemakken. De kinderen willen toch ook niet weg? Het is nogal niet heerlijk, zeg, dat klauteren in die takken!
Vind jij het net een vogelkooi? Het uitzicht is toch prachtig mooi! Jij moet ook altijd vitten. En tante zegt: Nou ja, affijn, als jij het zegt, zal 't wel zo zijn, dan blijven we hier maar zitten.
Dus woont mijn tante met mijn oom nog steeds daar in die eikeboom, ze zijn er erg tevreden. Mijn oom haalt brood en komt weer thuis. De kinderen klauteren rondom het huis en nooit valt er één naar beneden.

Uit : het boek "Ziezo"  van Annie M.G. Schmidt.

Zo, voor mij geen boomhut, maar wel,.............................waar is de hangmat!!!!!!!!!!!!!!!!!,....... 

www.hoog.nl

14 opmerkingen:

Corrie zei

Ha"I", Wat een boom!!! Mooi en je hebt naast een ruwharige teckel (leuk!) een Ierse wolfshond, wow!
Dan maar geen bloemen, kun je niet bij de buren over het hek kijken naar hun bloemen? Gek he, zoals een liedje maar in je hoofd kan blijven zitten. Van de week reageerde ik bij Berthi op haar windwijzerlog met: "Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy!" en bij jou zou ik er dan achter zetten: "want daar is een mooie boom!", dat liedje zat dagenlang in mijn hoofd. En nu weer waarschijnlijk, zucht :- )

marian'ne m zei

In mijn tuin ook geen bloem te vinden zelfs geen gras meer (ook gravende hond xc3xa9n konijn(nee:( ), wel veel heggen en een sering en een hazelaar. Geen plek voor zo'n prachtige boom. Als kind tekende ik altijd bomen (en paddestoelen).Kijk graag naar bomen, vooral de solitaire grote volle ronde bomen. Wanneer ik mijn zoontje naar school fietste kwam ik langs een hele grote kastanje, dag in dag uit kon ik zijn groei en bloei volgen. Ik noemde hem "mijn boom". Nu nog wanneer wij er langs rijden zegt hij kijk mam "jouw boom " !!

Francisca R. zei

Lag ik op m'n bed voor het raam (3 hoog) en keek ik naar de grote bomen rond de vijver waar wij aan woonden en droomde van zxc3xb3'n huis! Dat kon mijn vader vast wel bouwen!

De droom is bijna helemaal uitgekomen.....grote bomen en een leuk klein huisje - maar ja dxc3xa0t staat toch heel burgerlijk op de grond......

Jammer dat mijn vader niet meer leeft......

Bedankt voor de herinnering en ik zing vandaag!

groetjes van Ingrid H.G. zei

Hoi C, liedjes van Ramses blijven altijd in je hoofd zitten :o)

Hoi M, ik "heb" ook van die bomen, ik kan de weg vinden aan de hand van de bomen, niet de straatnamen,.. :o)

Hoi F., bedankt dat je deze mooie herinnering wilt delen! Hoezo burgerlijk met 2 gave varkens en een pipowagen! Pssst, ga je morgen naar Bep?!

Francisca R. zei

neeeeee......is er iets speciaals te doen misschien....niet dat dat nodig is bij Bep: ze is speciaal genoeg!
(omdat ik zo'n vreselijk oud beeldschermpje heb, kan ik haar website helaas niet bekijken.....)

groetjes van Ingrid H.G. zei

Francisca, dan mis je iets belangrijks! Bep opent morgen haar winkeltje in Doesburg, gildehof 5-6, naast het mosterdmuseum.Openingstijden: do,vrij, zat,12.00-17.00 uur

Wilma zei

Wat een heerlijke boom!!! Bij ons staat een gigantische boom achter onze tuin. Het verhaal gaat dat de gemeente hem wil snoeien......Ik denk dat ik mij dan vastketen aan die boom....RED DE BOOM!!
;-)
Heerlijk die versjes. Wat heb ik altijd veel gelezen voor de kinderen uit haar boeken. De oudste vond Jip en Janneke haar favoriet en de jongste was helemaal maf van pluk van de petteflat en beertje pippeloentje!! Niet vertellen hoor maar ik vind ze ook super!!! Nu maar snel aan mijn kleinkinderen voorlezen!!!
;-))

groetjes van ingrid h.g. zei

Ibbeltje is ook leuk! Ik kan ze dromen,...er zijn ook hele gezellige cdtjes van!

Juul :o) zei

"Sebastiaan" en z'n fam. lazen gisteren vast ons gek-WEB-bel, ik heb vandaag een paar "10cm grote badkamer-Sebastiaans" buiten de deur gezet...
;o)
Wij hebben heel veel bomen (daarom ook veel Sebastiaans), al zijn er begin dit jaar een stuk of 15 gesneuveld in een storm.
Heerlijk bomen over bomen! :o)

groetjes van ingrid h.g. zei

Juul,...ik had al zo'n vermoeden dat jij over Sebastiaan zou kWEBbelen :o) Gelukkig is onderstaande niet bij jou gebeurd:
"Binnen werd een moord gepleegd.
Sebastiaan is opgeveegd".
(snif, en hij was zo dapper!)

,.....die 10cm luxe badkamer Bas van jou,....kon vast verschrikkelijk hard lopen,......

,...dan heb je wel lekker veel kachelhout,...

Francisca R. zei

oeiiiii....wat is dat nou jammer....2 uur rijden is me net iets te ver voor 'even' door de week....'k ga zaterdag ook al naar Zeist en binnen nu en xc3xa9xc3xa9n week hoop ik op kraamvisite te gaan in Den Haag en dat is dan al weer 3 uur rijden vanaf oost-Groningen....
Maar: gelukkig heb ik ook dierbare familie in Arnhem...dus binnenkort.....

noor zei

als ik dit allemaal lees, dan komt bij mij een liedje naar boven wat ik in groep 6 regelmatig gezongen heb;
'In mijn achtertuin daar staat een hele hoge boom, die is niet als die anderen zo heel gewoon, want boven aan het takje daar hangt een klein gebakje, als ik dat zie dan denk ik dat ik droom...enz'. is een erg leuk liedje en heeft nog twee coupletjes.
Heerlijk al dat zingen!

Hester zei

Dit is xc3xa9xc3xa9n van mijn favoriete liedjes van A.. Merel is mijn lievelings liedje. Mijn kinderen vonde vooral Dikkertje Dap leuk. Ik ga morgen eens even op zolder rommelen, daar moet nog ergens het liedjes en rijm boekje "visje bij de koffie liggen.Ik blijf vannacht aan het zingen. Sssssst, iedereen hier in huis slaapt al.

groetjes van ingrid h.g. zei

@ Noor, Leuk! Is dat een liedje van kinderen voor kinderen? Ik heb 't nu ook in mijn hoofd,..

@Hester, Dikkertje Dap vind ik ook zo goed! Ben benieuwd naar Merel?!