dinsdag 24 juli 2007

"The sign of the quilter"


Wij, quilters hebben het niet zo gemakkelijk. Als je bij een borduurster gaat kijken dan zie je een zeer prettige borduurnaald. Wat bedoel je nou toch, hoor ik de niet-quilter zeggen? Nou dat zal ik eens uitleggen,...

Als wij al die lapjes aan mekaar hebben gezet, dan is het de bedoeling dat het een echte quilt wordt. Een quilt is pas een quilt, als-t-ie gequilt is,... Ja lekker duidelijk,...

Wij leggen 3 lagen op mekaar (de top, de vulling en de achterkant) en bevestigen die aan mekaar door er een quiltpatroon op te maken. Daar ga ik verder niets over vertellen, dat is weer een ander verhaal. Waar het mij om gaat is met welk attribuut we doorquilten/doorpitten.
Dat is een venijnig naaldje, je ziet het bovenop de klos zitten. Het is klein en, dat is erg belangrijk, het heeft een gemeen scherpe punt. Dat moet ook, want anders kom je nooit door die drie lagen heen,...


Ze zijn er in verschillende maten en merken. Ik gebruik die hierboven, het kleinste maatje. Voor de zere vinger is er natuurlijk al van alles bedacht. Een Aunt Becky, een vingerhoed, eventueel met een leren hoesje, een lepeltje,...en vast nog veel meer,...
Het punt is, dat ik daar allemaal (nog) niet mee kan werken,... Je hebt dan namelijk geen gevoel meer in je vinger. Dat is natuurlijk heel prettig, maar dat gevoel heb ik nodig om te kunnen quilten.
Het gevolg is dat je een eeltlaagje(een rondje) op je vinger krijgt. En soms is dat laagje enigszins "lek"geprikt,.....
Zo, nu weet je meteen wat ik bedoel met  "The sign of the quilter" , Wij zijn een soort E.T. onder de handwerkers,...
Tja, hele rare mensen die quilters,...

50 opmerkingen:

YokkoBears zei

Is dat een houten klosje met quiltgaren?
En een speciaal klosje, of is de bovenkant er "toevallig" af?

En zie ook leuke mandjes op de achtergrond.

"The sign of the quilter", ik had iets anders verwacht .....
Leuk.

groetjes van ingrid h.g. zei

Hoi Fleur, ik heb er nog een linkje bij gezet,....

Ja, die mandjes zijn heel handig, kijk maar eens bij dit logje "de mandjeskast" op 22 mei.

Francisca R. zei

Inderdaad: wat een mooie klos! Maakt het quilten aangenamer....;-)
Na vele omwegen (en veel bloed....)gebruik ik nu een leren vingerhoed en dat bevalt goed - voor m'n rechterhand dus.... - Voor m'n linkerhand (onder het werk) nog niets gevonden...alleen maar eelt!
Double-E.T. dus!

groetjes van ingrid h.g. zei

En die mooie klos is gewoon in onze eigen Nederlandse quiltwinkels te koop,.... ;o)

Astrid zei

Gezellig he ....die houten klosjes...ik heb inmiddels ook een hele verzameling. wat ik ermee ga doen weet ik nog niet. Maar is dat niet met veel dingen.

Ik prik mijn vingers ook lek hoor. Geen aunt becky o.i.d. voor mij. Ik moet kunnen voelen waar de naald is. Meestal in mijn vinger dus ....auwwww

lynda zei

ik doe het ook gewoon zonder aunt becky ofzo.Ik vind het ook soms zo moeilijk dat nadat je alle lapjes aan elkaar hebt gezet, je er dan nog niet bent, dan begint het pas doorpitten.En als die dan af is.......:]]

Ellen zei

Ik gebruik een vingerhoed op mijn rechterhand, maar voor de hand onder de stof gebruik ik ook niks. een hele dag achtereen quilten gaat dus niet, want dan heb je geen vinger meer over. Ik heb het wel met allemaal verschillende dingen geprobeerd, maar dan voel ik niet of ik al door de stof zit met mijn naald en ik kreeg ook geen nette steken meer. Toch maar gewoon wat eelt kweken dan. en die rafelige vingertoppen die neem ik wel op de koop toe ;o)

Wilma zei

Ja een heel venijnig naaldje!!! Wat kan die gemeen zijn!!!
Het naaldje is zo klein en dun dat als ik wat teveel kracht zet....een beetje teveel......dan knapt hij zonder moeite in tweeen. Pas maar op dat je niet voor mij zit!! Ik zou er een oog mee uitschieten!!

Maar ondanks dat.....het is heerlijk om te doen!!!

Yvonne V zei

idem, idem, idem. Ik heb dezelfde 'problemen'. Heb ooit een aunt Becky geprobeerd, kreeg steken zo groot alsof ik gewoon zat te rijgen pffffff.
Voor mij geldt dus ook eerst een mishandelde linker wijsvinger en als de pijn echt niet meer vol te houden is dan ga ik over op mijn linker middelvinger. Ja meisjes, die steek ik dan zonder gxc3xaane omhoog, je ziet hem toch niet zo onder de quilt. Rechts gebruik ik standaard een vingerhoed en een hedge hodge of hoe heet dat ding. Ik krijg namelijk nooit de naald doorgetrokken en met dat dingetje gaat dat fantastisch.

Corrie zei

Oeh wat akelig,dit verhaal. Ik heb het trouwens ook wel eens met een fijne borduurnaald gehad, maar dat was toen ik heel erg lang achte elkaar had geborduurd. Maar met zo'n griezelig scherp en dun naaldje als jullie quilters moeten gebruiken ben je na 10 minuten al aan de beurt. Nxc3xb3g een rede om er niet aan te beginnen of gewoon met de naaimachine natuurlijk dat kan toch ook?! Maar da's niet echt natuurlijk :- ( Wat een komische dingen die lederen beschermhoesjes, vooral die Japanse zwarte vind ik dan weer leuk, die doet me denken aan een kapje voor roofvogels en die vind ik geweldig, weer een reden om wxc3xa9l te gaan quilten. Je ziet het, ik wordt heen en weder geslingerd.

marcella zei

je gebruikt in ieder geval het fijnste garen, het werkt bijzonder prettig. "The Sign" heb ik niet, althans niet van 't quilten, want ik gebruik twee vingerhoedjes, eentje onder en eentje boven. Als je in waalre komt in oktober kun je eens bij Miller kijken hoe dat werkt.
Waar ik wel last van krijg zijn applicatienaaldjes, die zijn zo dun dat ze aan de achterkant ook scherp zijn. vroeg of laat ram je dan door het eeltputje. au!

Joke zei

Ja, die klosje zijn zo mooi...en zere vingers hebben we allemaal als ik dat zo lees. Ik kan ook alleen maar met "blote" vingers quilten. Anders voel ik echt niet wat ik doe. Ik ben nog maar een beginneling en dacht dat het daar aan lag maar volgens mij zijn jullie allemaal ervaren en blijft dat dus zo als ik het goed begrijp. Maar we gaan gewoon door!

maria zei

Heb ook een aunt becky geprobeerd,ging niet,maar met het lepeltje ging het wel,heb wel moeten oefenen,blijven oefenen,en nu kan ik niet meer zonder,werkt echt goed,geen mishandelde vingers meer,wel iets andere houding nu werk je met je duim.proberen waard,als ik dat kan, kan u dat zeker,al dat prachtig werk dat u maakt,een dikke proficiat Ingrid.

groetjes van ingrid h.g. zei

Het gaat bij mij echt om mijn linkerwijsvinger. Ik moet zeggen dat hij al behoorlijk prikvast is,... Maar ik moet zeker niet gaan quilten als ik net heb afgewassen, of in bad ben geweest,... :o)

Ik heb ook al weleens een pleister erop geplakt,....tja, dan krijg je allerlei plaktoestanden op je handwerk :o(

En, (oehhhhhh!), als dat "rot"naaldje net onder je nagel schiet,of jawel zoals Wilma al schreef, doormidden breekt terwijl je net een heleboel steekjes erop hebt zitten,....

Wat doen we ons zelf toch aan,.... :o) :o) :o) ;o)

groetjes van ingrid h.g. zei

@Maria, wat zeg je dat lief :o)

Kris zei

Thanks! You told it so good! Yes I read it everyday!

hester zei

Leuk verhaal Ingrid. Ik had net weer de moed om mijn sbs naar beneden te halen om weer eens te gaan quilten, maar nu weet ik het niet meer.In mijn mndje naast me zit ook nog een naald trekker, een bijenwas blokje, en de duim quiltvingerhoed. Als er een magneet in de buurt komt blijf ik vast zitten met al dat gereedschap.

Juul :o) zei

LOL @ Hester, alles lijkt al te zijn gezegt hierboven.
Ik heb xc3xb3xc3xb3k een la vol vingerbeschermSpullen, maar gewoon rustig afwisselen is het beste, niet de hele quilt in 1 dag willen quilten.
Hahahaha...
:o)
Oh help, weet je (is hierboven xc3xb3xc3xb3k gezegt) dat hele dagen werken met borduurnaaldje 28 ook niet "leuk" is vd vingers.
:o|
Het vakantie hartje had een naald erbij ingesloten: afmeting P*O*O*K*, nou dat werkt voor mij ook niet lekker.
Maar daarmee houd je wel je vingers heel..., alhoewel je hebt mensen...
;o)

hester zei

Juul, ik weet nog iets wat onze vingers heel houdt......???

groetjes van ingrid h.g. zei

Hoi Kris, wat leuk dat je er bent! :o)

en,.....zal ik ook een keer over de vingerhoed vertellen,.... :o)

groetjes van ingrid h.g. zei

Hester, je kunt het!!!!!
Yeahhhhhhhh! We moeten toch een keer onze voltooide SBS aan mekaar showen! Zet 'm op, is er iemand in de buurt om je los te trekken?! ;o)

groetjes van ingrid h.g. zei

Juul, ik dacht dat borduurnaalden niet van die 'valse'dingen waren?!

Uhm, ik weet 't niet zeker, maar ik geloof dat de borduurvlekken nu aan het wegzakken zijn,.....geen virus meer in de buurt,....

;o)

groetjes van ingrid h.g. zei

Hester, ?? vertel eens?

Juul :o) zei

@ Hester, ... breien?
*xc3x9c*
... maarruh dat zijn Hele Grote Naalden... daarmee kun je hele gevaarlijke Dingen doen...
Oeps, brrr, eng!!!
*xc3x9c*
>>>>>>>>>>>>

groetjes van ingrid h.g. zei

een voordeel, die SBS lukt echt niet in xc3xa9xc3xa9n dag,....

Juul :o) zei

btw, mijn moeder stopte altijd een breinaald in de cake om te kijken of hij gaar was, ik gebruik hiervoor satestokjes...
;o)

Juul :o) zei

Ik gebruik *dus* hele moderne Middelen in de keuken.
:oP

groetjes van ingrid h.g. zei

dat deed mijn moeder ook :o)

......ik gebruik OOK satestokjes,....waarschijnlijk omdat ik niet zoveel breinaalden heb, die nog recht zijn,....

*U*

Juul :o) zei

...nee joh, wij(ahum) zijn (ahum) van de (moderne?) bamboenaalden-generatie...
nou ja... *ik* heb ze in een doos liggen, bij de rest van m'n brei-geDinges.
*xc3x9c*

groetjes van ingrid h.g. zei

oei, volgens mij wordt er ook met bamboenaalden gebreid,...

Juul, je hebt er echt verstand van :o)

komt dat door de web-logs, of,...

Juul :o) zei

...
hh in slowmotion...
...

nou ja... *ik* heb ze in een doos liggen, bij de rest van m'n brei-geDinges.
*xc3x9c*

LOL, snappie, waaaaaar blijft Hester nou?
>>>>>>>>>>>>>>>>

hester zei

Ben ik even weg zijn jullie er opeens wel. Weet je het nog niet???..............................................................................................................................................................Met de armen over elkaar blijven zitten.Vind ik veel moeilijker dan quilten, borduren of breien.

YokkoBears zei

Dank je voor de link van die mooie houten klosjes.

Ben nog even naar je mei archief geweest voor de mandjes.
En zag er toen heeeel veeeeel.
Wat leuk zeg, al die mandjes in verschillende maten , de hartjes, de roosjes erboven.

Oh ja, kwam ook nog langs een plak cake, die heb ik maar even opgesmikkeld.
Hope you don't mind ...
Was heerlijk.

marian'ne m zei

Zo'n naald/prik verhaal ;-)).

Heb ooit een half blokje gepatcht, grrrr toen al veel geprikt, dus met quilten zelf.....!!!?

Maar met borduren prik ik mij ook regelmatig hoor. Soms staat de naald vast in een vinger auuuuwww.

Het lukt mij ook niet om met vinger toebehoren te handwerken.

jose zei

Dames gewoon twee vingerhoedjes, dan is het probleem opgelost. Even oefenen dan gaat het goed.
Echt waar probeer maar even volhouden, dan wil je niks anders meer. en mooie kleine steekjes maak je dan. Vraag maar aan Jenny. Die kan zo mooi kleine steekjes maken op deze manier.

jose zei

Zij heeft ook les gehad van TED STORM en deze manier haar eigen gemaakt. Veel quilts op deze manier gequilt.

Juul :o) zei

@ Hester,
LOL!!!
:o)

Jessica Bosse zei

Nu heb ik vandaag net een patroontje van een vingerhoedje gezien. Is dit wat voor je pijnlijke vingers? De link is: http://www.taunton.com/threads/pages/t00077.asp

groetjes van ingrid h.g. zei

Hoi Jessica, het ziet er goed uit,...maar,... voorlopig hou ik het nog bij 'naturel'. :o)

Bedankt voor je fijne link!

dijn/audrey zei

ehhh, ik BREI (vies woord voor jullie quilters?) met naald 1,5 aan mijn breirol. En nou heeft die naald ook zo'n scherpe punt. Jaaaaa, stukken grover natuurlijk dan dat ielepiele naaldje van jullie, maar soms steek je daar ook gezellig mee in je vinger: mijn linker wijsvinger. En de toer erop: weer. In datzelfde gaatje, wat dan iets groter wordt. En soms enige steken verder: wxc3xa9xc3xa9r. En wxc3xa9xc3xa9r. En wxc3xa9xc3xa9r. En ik kan ook niks aan mijn handen hebben, gevoel is dan weg.

Wij zijn zelfmartelaren. Dat zijn we. (kijkt theatraal naar boven, met de geblesseerde handen voor de borst geslagen. Voor haar knietjes een schoteltje. Met muntjes).

groetjes van ingrid h.g. zei

*proest*

marcella zei

wat ook helpt is een klein rondje dun karton/dik papier met een perforator uitstansen. een smal reepje leukoplast of nog liever Hansa sporttape ( dat plakt echt voor de hele dag) rondje op het zere plekje en reepje tape erover.

hester zei

Hoi Dijn, Dat zijn inderaad erg gemene naalden. Heb ik net voor de vakantie mee geprikt en dat was heleaal onstoken.

Ik schreef gisteren wat er in mijn quiltmand allemaal nog meer zat maar ik vergeet nog het beroemde groene doosje, met creme voor ontstoken vingers.

dijn/audrey zei

Tip die niemand opvolgt: niet meer met dunnen naalden quilten en breien....

groetjes van ingrid h.g. zei

slechte tip ;o(

dijn/audrey zei

zei ik toch. PIJN IS FIJN, is het logo van de Teutels.

anneke zei

die quiltnaaldjes gebruik ik ook voor het patchen, kan ik lekker kleine steekjes maken.
wel had ik een weekje geleden ineens m'n hand aan de achterkant vastgenaaid aan de stof. gewoon door m'n bovenste velletje, dus ik had niets gevoeld...

groetjes en quiltze

groetjes van ingrid h.g. zei

@Anneke, wat je schrijft is heel herkenbaar :o(
Gelukkig doet 't niet zeer,...ik plaagde daar vroeger de kinderen weleens mee,...en trok dan een heel zielig gezicht,....

Margeeth zei

Je hebt het vast al wel eens geprobeerd, maar ik vind zelf afplakband erg goed werken. Ik plak niet maar een klein stukje op, want dat vliegt eraf en je prikt er zo doorheen, maar een paar stukjes boven op elkaar en dan een smal reepje rondom. Zo hou ik toch gevoel en ben minder vaak 'lek' (ik heb al een kat die mij regelmatig perforeert en dat is wel genoeg........)

groetjes van ingrid h.g. zei

Hoi Margeeth, bedankt voor de tip, maar die heb ik ook al geprobeerd,....... ik ben op het moment heel blij met mijn eeltlaagje :o)

Alles al weer wat beter met het voetje van DH? :o)